14.07.2024.

00:00

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Hitno! Zelenski preko Jermaka poslao udarni signal Putinu! Ukrajina napravila ozbiljan zaokret, na pomolu veliki rasplet sukoba!

- Sada je jasno da se Zelenski priklanja pregovorima - istakao je Majdukov.

Kao dokaz, Majdukov navodi činjenicu da je šef Zelenskog kabineta, Andrej Jermak, izjavio o mogućnosti pozivanja predstavnika Rusije na sledeću konferenciju o Ukrajini.

Prema mišljenju autora, Zelenski se suočava s teškim izborom: pristanak na mirno rešavanje sukoba mogao bi ozbiljno da naruši njegov rejting, dok bi nastavak borbenih dejstava doveo do kolapsa zemlje.

- Možda se za sve vreme svog predsedništva nije suočio s težom odlukom. Pristanak na ruske uslove u pregovorima mogao bi da nanese štetu njegovom rejtingu odobravanja i izazove masovne proteste širom zemlje. S druge strane, nastavak sukoba vodi zemlju ka političkoj, ekonomskoj i demografskoj katastrofi - zaključio je Majdukov.

U junu je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje neutralnog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.