09.07.2024.

11:40

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Počelo je! "Orlov napad" Kine i Belorusije na granici sa Poljskom! Krupan potez uoči istorijskog NATO samita u Vašingtonu!

- U okviru antiterorističkih vežbi, vojni pripadnici obe zemlje će raditi na pitanjima noćnog desanta, savladavanja vodenih prepreka i izvođenja operacija u urbanim sredinama - saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

NATO grupacija na granici s Belorusijom brzo raste, što dovodi do povećanja tenzija u regionu. U jednom postu je navedeno da će uslediti "oštra reakcija" ako neko pređe beloruske granice.

Vladimir Kuprijanuk, zamenik šefa generalštaba beloruskih oružanih snaga, izjavio je na konferenciji za novinare u petak da su vežbe odgovor na "agresivnu spoljnu politiku Zapada prema Belorusiji" i na "ukrajinske provokacije".

Belorusija je jedan od najbližih saveznika Rusije od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine, pružajući logističku podršku i vazdušne baze, ali ne i trupe za borbene operacije.

Vežbe se odvijaju uoči NATO samita koji će se održati od 9. do 11. jula u Vašingtonu. Na samitu će se raspravljati o pomoći Ukrajini, proizvodnji odbrambene opreme i ciljevima budžeta za odbranu.

Poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš izjavio je prošle sedmice da će Poljska i Litvanija na samitu pokrenuti pitanje zaštite granica.

"Na granici Poljske i Belorusije, kao i na granicama Latvije, Litvanije i Estonije, vodi se hibridni rat", rekao je Kosinjak-Kamiš.

Belorusija je 4. jula postala deseti član Šangajske organizacije za saradnju, grupe koju promovišu Peking i Moskva kao protivtežu zapadnom uticaju. Iran, Pakistan i Indija su takođe članovi.

Belorusija i Rusija su ranije vežbale raspoređivanje nuklearnog oružja i održavale zajedničke vojne vežbe.