09.07.2024.

12:10

Foto: Shutterstock, Printscreen Youtube

Planeta

Šok u Ukrajini! Rusi probili odbranu Kijeva! Svi shvatili šta ih sada čeka, stigao hitan poziv za prekid rata!

- Kuda idemo dalje sa ratom? Ponavljamo ideju večnog rata, rata do pobedničkog kraja, koju je, čini se, sam Zelenski povukao pre nekoliko nedelja - rekao je Karasev.

On se osvrnuo na činjenicu da je protivvazdušna odbrana Kijeva probijena na nekim mestima, što dovodi u pitanje sposobnost zaštite cele teritorije Ukrajine.

- Možemo li zatvoriti celu teritoriju Ukrajine PVO? Da li je raketni potencijal Rusije porastao ili šta? - upitao je Karasev, dodajući da treba razmišljati o sprečavanju tragedija u znak sećanja na poginule, ranjene i preživele.

Prema izveštajima, ruske snage su juče izvršile masivan raketni napad na Kijev, gađajući nekoliko ključnih ciljeva u gradu. Ukrajinska vojska saopštila je da je većina projektila oborena, ali nekoliko ih je ipak pogodilo ciljeve, izazivajući značajnu štetu i žrtve.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su napadi usmereni na vojnu infrastrukturu i skladišta municije. Međutim, lokalne vlasti u Kijevu izvestile su o civilnim žrtvama i uništenju stambenih objekata, što je izazvalo dodatne tenzije i strah među stanovništvom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napade, nazivajući ih terorističkim aktom usmerenim protiv ukrajinskog naroda. On je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi agresiju i pruži dodatnu pomoć Ukrajini u jačanju PVO sistema.

Istovremeno, analitičari upozoravaju da eskalacija sukoba može dovesti do daljih humanitarnih kriza i destabilizacije regiona, naglašavajući hitnost pronalaženja diplomatskog rešenja za okončanje sukoba.