09.07.2024.

11:33

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Ovako se Zapad obračunava sa lažnim ekolozima! Žestoka akcija britanske i nemačke policije, bez milosti za blokiranje gradova!

Ove racije, koje su uključivale koordinisane akcije u Londonu, Glosterširu, Oksfordširu, Devonu, Eseksu, Mančesteru, Sari, Saseksu, Norfolku i Zapadnom Jorkširu, bile su deo šire operacije za sprečavanje planiranih ometanja ključnih infrastruktura.

- Naša akcija je bila jasna: svako ko ugrozi bezbednost i sigurnost aerodroma može očekivati snažan odgovor od strane policije ili obezbeđenja - izjavio je glavni superintendant Ian Houls, koji je predvodio operaciju.

Svi uhapšeni su zadržani prema odredbama Zakona o javnom redu, koji zabranjuje blokiranje nacionalne infrastrukture.

Uhapšeni aktivisti su uključivali i ključne organizatore klimatske grupe.

Uhapšeni su tokom racija sprovedenih u ranim jutarnjim satima, dok su se četiri osobe već nalazile u pritvoru nakon identifikacije na aerodromu Getvik.

Metropolitan policija je takođe uhapsila šestoro aktivista koji su planirali ometanje aerodroma širom zemlje.

Policija i u Nemačkoj uklanja ekološke aktiviste sa ulica

U Nemačkoj, policija je brzo i efikasno uklonila demonstrante sa ulica, koristeći silu kako bi rasterala okupljene ekološke aktiviste iz grupe "Poslednja generacija" (Letzte Generation). Ovaj potez usledio je nakon brojnih žalbi građana na ometanje saobraćaja i svakodnevnog života.

Grupa je poznata po blokiranju glavnih saobraćajnica i lepljenju za puteve, što je izazvalo duge zastoje u Berlinu i drugim gradovima.

U maju su policijske snage izvršile racije na domove sedam lidera grupe, zaplenivši dokaze i sredstva koja se koriste za finansiranje njihovih aktivnosti.

Bavarska policija koristila je pravila koja omogućavaju preventivno zadržavanje pojedinaca do mesec dana bez optužnice, kako bi sprečili kriminalne aktivnosti.

Ovi potezi su deo šire akcije bavarskih vlasti da suzbiju delovanje grupe koja se optužuje za pokušaje sabotaže kritične infrastrukture.

- Legitimni protesti završavaju tamo gde se počine zločini i krše prava drugih - izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, opravdavajući racije i hapšenja.

Policija je saopštila da su aktivnosti grupe "Poslednja generacija" dovele do više od 1.600 krivičnih prijava samo u 2022. godini.

Nemačke vlasti insistiraju da su ovakve akcije neophodne kako bi se očuvala javna sigurnost i red.