16.07.2024.

15:11

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Uništio ih! Putin jednim potezom razvalio Ameriku! Vašington sada ima samo dve opcije, moraće da bude kako Rusija kaže!

Kantan ističe da je ključ američke hegemonije bila strategija "zavadi pa vladaj", koja je bila efikasna dok su SAD bile snažnije i bogatije od drugih zemalja.

- Međutim, ta razlika u moći brzo se smanjuje, što pokazuje niz geopolitičkih događaja, uključujući Modijevu posetu Rusiji — prvu u poslednjih pet godina - naglašava Kantan.

Prema njegovim rečima, nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, SAD su se nadale da će odnosi između Moskve i Nju Delhija pogoršati. Međutim, ove nade su se raspršile, jer Indija nastavlja da jača svoje trgovinske i diplomatske odnose sa Rusijom.

- Još više iritirajući Vašington, Indija je zauzela neutralan stav prema Ukrajini, a Modi je čak odbio da prisustvuje 'mirnom samitu' u Švajcarskoj. Ignorišući javne pretnje SAD-a, Modi je značajno ojačao indijsko-rusku vojnu saradnju - navodi Kantan.

Pored toga, Nju Delhi je s entuzijazmom prihvatio ideju dedolarizacije međunarodne trgovine.

- Zaključak je da američka imperija sve više gubi svoj značaj. SAD imaju izbor: ili da se pridruže multipolarnom svetu, ili da postanu ogorčeni i izolovani hegemon - rezimira analitičar.