10.07.2024.

05:22

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Šokantno saopštenje Moskve! Poznato čija raketa je pogodila Kijev?! Tvrdnje Zaharove odjeknule kao bomba, ako je ovo tačno...

- Pokušaji režima Zelenskog da tragediju sa dečijom bolnicom u Kijevu iskoristi u propagandne svrhe, još jednom potvrđuju njenu neljudsku nacističku suštinu. Da bi održao vlast, kijevski režim je spreman na sve zločine. On je ravnodušan prema sudbini i životima svojih sugrađana, uključujući i decu - kazala je Zaharova, a objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Ona je podsetila da su 8. jula Oružane snage Rusije, kao odgovor na pokušaje ukrajinske vojske da udari na preduzeća ruskog privrednog kompleksa, visoko preciznim oružjem gađale vojne ciljeve u Ukrajini, kao što su fabrike "Artjom"," Antonov" i projektantski biro "Luč" u Kijevu, zatim preduzeća "Dnjepr" i "Južmaš" u Dnjepropetrovsku, fabriku teške mašinerije u Kramatorsku, skladišta zapadne vojne opreme u metalurškom kombinatu "Arkilor Mital" u Krivom Rogu i niz drugih objekata.

Zaharova je istakla da su svi ciljevi pogođeni.

- Još jednom, kao što se i ranije više puta dogodilo sa ukrajinskom protivvazdušnom odbranom, njene rakete su skrenule sa kursa i pogodile stambene zgrade i javne ustanove. Već je potvrđeno, uključujući i izjave brojnih svedoka, da je jedna od raketa iz zapadnog PVO sistema NASAMS pogodila zgradu na teritoriji dečije bolnice 'Okmatdet' u Kijevu - ukazala je Zaharova.

Nakon toga, napomenula je, kijevski režim je počeo da optužuje Rusiju za ubijanje dece, ali nisu pominjali da se pored oštećene klinike nalazi fabrika "Artjom", a u blizini kompleks zgrada ukrajinskog Ministarstva odbrane i skladišta ukrajinskih oružanih snaga.

Ona je zaključila da je sve to grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava koje zabranjuje upotrebu civilnih objekata u vojne svrhe.

Na tragediju u vezi sa dečijom bolnicom u Kijevu reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da ruska vojska udara samo po vojnim ciljevima i infrastrukturi, koja se odnosi na Oružane snage Ukrajine.

- Rusija ne vrši udare po civilnim ciljevima, već samo na kritičnu infrastrukturu, na vojne ciljeve - istakao je Peskov.

On je naglasio da se treba fokusirati na izjave ruskog Ministarstva odbrane i naglasio da je u slučaju kijevske bolnice reč o "padu protivraketnog sistema".