09.07.2024.

14:00

Foto: Reuters

Planeta

Stvaran broj žrtava u Gazi pet puta veći od prikazanog!? Jezive tvrdnje "Lanseta", kažu da je ovo istina!

Iako izraelske vlasti već duže vreme osporavaju brojke palestinskog Ministarstva zdravlja, UN ih prihvata kao pouzdane, a izraelska vojska tiho priznaje da su tačne. Prema tvrdnjama tima sastavljenog od britanskih, američkih i kanadskih naučnika, ova brojka bi mogla da poraste na 186.000, ukoliko bi se računale „indirektne smrti”.

„Indirektne smrti”, kako se navodi, uključuju one koji su umrli od bolesti, gladi, žeđi i izloženosti (lošim životnim uslovima).

- U nedavnim sukobima, broj indirektnih žrtava je tri do 15 puta veći od broja direktnih žrtava. Primenjujući konzervativnu procenu da za svaku direktnu ima četiri indirektne smrti, na osnovu 37.396 prijavljenih smrtnih slučajeva, moguće je proceniti da je stvaran broj žrtava u sukobu u Gazi oko 186.000 ili čak više od toga - piše u članku.

To bi značilo da je Gaza, koja je pre rata imala oko 2,3 miliona stanovnika, izgubila između sedam i devet odsto populacije.

- Neophodan je neposredan i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, praćen merama koje će omogućiti distribuciju medicinskih potrepština, hrane, čiste vode i drugih resursa za osnovne ljudske potrebe - tvrde autori, dodajući da je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde obavezan da dokumentuje i sačuva dokaze koji bi mogli da potvrde njegovu umešanost u genocid.

Posle devet meseci borbi, Izrael se našao pod međunarodnim pritiskom da zaustavi svoju vojnu kampanju u Gazi. Iako je Hamas prihvatio predlog o prekidu vatre koji sponzorišu SAD, izraelski premijer Benjamin Netajahu izjavio je u nedelju da svaki potencijalni dogovor mora omogućiti Izraelu da nastavi borbe dok se ne ispune svi njegovi ratni ciljevi – koji uključuju uništavanje Hamasovih vojnih sposobnosti.