09.07.2024.

14:22

Foto: Reuters

Planeta

Modijeve reči Putinu patosirale Zapad! Prvi detalji susreta lidera Rusije i Indije - ima šanse za Ukrajinu?! (FOTO, VIDEO)

Na početku sastanka, ruski predsednik je istakao da su on i indijski premijer neformalno razgovarali o svim pitanjima.

- Imali smo priliku juče u neformalnom okruženju da razgovaramo praktično o svim pitanjima - rekao je Putin.

- Naše zemlje imaju dugogodišnje prijateljstvo, dobre odnose koji su se razvijali decenijama, a ove godine slavimo 77 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Danas naši odnosi imaju karakter posebnog privilegovanog strateškog partnerstva - istakao je ruski lider.

Pored toga, ruski predsednik je zahvalio indijskom premijeru na pažnji koju posvećuje mirnom rešavanju ukrajinske krize.

Modi je zauzvrat izrazio uverenje da će Moskva i Nju Delhi nastaviti da rade zajedno i jačaju sve aspekte saradnje. Takođe je potvrdio da je sa Putinom razgovarao o „ukrajinskim pitanjima“.

Informer

Tom prilikom je rekao da „rat nije rešenje“.

- Kao vaš prijatelj uvek sam vam govorio da je za svetlu budućnost budućih generacija neophodan mir, jer smatramo da rat nije rešenje. Rešenje ne može biti kroz rat. Bombe, rakete i puške ne mogu obezbediti mir, zato i stavljamo akcenat na dijalog, dijalog je neophodan - rekao je Modi.

- Čuo sam vaš stav, vaše pozitivne stavove i ideje i uveravam vas da je Indija uvek bila na strani mira.  Kada sam vas slušao, osećao sam optimizam i pojavile su se nade u budućnost i želim da vam se zahvalim na tome - dodao je indijski premijer, koji je prethodno izjavio da je "Rusija odani prijatelj Indije".

Putin je pozvao Modija na samit BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

Premijer Indije boravi u zvaničnoj poseti Rusiji 8. i 9. jula. Dan ranije su on i Putin imali neformalni razgovor u rezidenciji ruskog lidera u Novom Ogarjovu.