Autor: Informer.rs

09.07.2024.

20:35

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Ukrajinska pešadija doživela slom! Ovo se do sada nije desilo, Kijev u panici!

Američki zvaničnici privatno smatraju da je „sve osim nemogućim“ da Ukrajina povrati sve teritorije koje je izgubila od Rusije, navodi list.

Međutim, kaže se da veruju da ako se učinak Kijeva na bojnom polju poboljša, on bi i dalje mogao „izići kao pobednik“ u sukobu krećući se ka bližoj integraciji sa NATO-om i Evropom.

Američki zvaničnici takođe navodno smatraju da bi početak mirovnih pregovora u ovom trenutku bio „greška“, s obzirom na to da će Ukrajina dobiti korist od 61 milijarde dolara koje je američki Kongres odobrio u maju, a koji će biti usmeren na jačanje ukrajinske odbrane.

Međutim, Vašington takođe priznaje da to možda nije dovoljno i da bi Rusija i dalje mogla značajno da napreduje ako dođe do „velike strateške promene“.

Informer

 

Istovremeno, američki zvaničnici veruju da je malo verovatno da će se takav razvoj događaja desiti u skorije vreme.

Izveštaj NIT dolazi nakon što su se članice NATO-a okupile na samitu u Vašingtonu u utorak, gde će tema kontinuirane podrške Ukrajini biti na vrhu dnevnog reda.

Očekuje se da će lideri bloka ponovo potvrditi svoju spremnost da podrže Kijev, ali će verovatno prestati da pozovu Ukrajinu da se pridruži organizaciji.

Štaviše, prema izveštaju AFP-a, NATO će signalizirati ukrajinskom Zelenskom da njegova zemlja neće moći da postane punopravna članica još neko vreme.

Rusija je više puta navodila ambicije Ukrajine za NATO kao jedan od ključnih razloga zbog kojih je započela ofanzivu na tu zemlju još 2022.

Moskva je naglasila da kontinuirano širenje vojnog bloka predvođenog SAD prema njenim granicama predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije.