09.07.2024.

21:28

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Pentagon organizovao državni udar na Kubi, Havana osujetila zaveru SAD! Uhapšeni ključni akteri bune!

Zavera je prvi put izašla na videlo u decembru prošle godine, kada su vlasti saopštile da su pritvorile čoveka koji je ilegalno stigao na ostrvo iz  američke države Floride noseći oružje, municiju i vojnu opremu. Osumnjičen je za nameru da „izvrši nasilne akcije" u karipskoj zemlji.

Alvarez je identifikovao čoveka kao 40-godišnjeg Ardenisa Garsiju, Kubanca koji živi na Floridi, koji je ilegalno emigrirao u SAD 2014. Prema istražiteljima, sedmomesečna istraga koja je usledila nakon Garsijinog pritvora otkrila je masivni teroristički plan koji je „planirana, organizovana, podržana i finansirana od strane grupe kubanskih terorista sa sedištem u SAD" poznata kao La Nueva Nacion Cubana.

Garsija je navodno delovao po naređenju grupe, koja je planirala napade na civilne ciljeve na Kubi. Osim što je švercovao oružje na ostrvskoj državi, trebalo je da organizuje oružani pokret unutar zemlje i izvrši terorističke akte sa ciljem destabilizacije kubanske vlade. U šemu je navodno uključeno ukupno 32 stanovnika Kube, a Garsija se smatra glavnim osumnjičenim.

Garsija je optužen za "ilegalni ulazak na nacionalnu teritoriju i dela protiv bezbednosti države", naveo je Alvarez, napominjući da vlasti takođe razmatraju da ga optuže za špijunažu. Preti mu do 30 godina zatvora. Ostali osumnjičeni u ovom slučaju privedeni su, ali još nisu zvanično optuženi, a istraga o njihovoj umešanosti je još u toku.

Alvarez je rekao da su američke vlasti obaveštene o istrazi, ali nisu ponudile saradnju i da do sada nisu preduzele mere protiv navodne terorističke grupe na osnovu njihovog tla.

- Ovi pojedinci nastavljaju nekažnjeno da deluju na teritoriji Severne Amerike, organizujući, finansirajući i podržavajući aktivnosti nasilne prirode u cilju podrivanja unutrašnjeg poretka naše zemlje - rekao je on.

U izjavi Rojtersu, zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da je Vašington upoznat sa istragom, ali je objasnio da američka policija „progoni pojedince na osnovu zakona SAD i ne preuzima uputstva od stranih vlada".