Autor: Informer.rs

09.07.2024.

21:50

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Propala obojena revolucija, a sad hoće na silu! Amerikanci prete Gruziji!

Odnosi između Vašingtona i Tbilisija pogoršali su se nakon što je Gruzija u maju usvojila takozvani zakon o stranim agentima, koji je zahtevao od nevladinih organizacija, medija i pojedinaca koji primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao subjekti „koji promovišu interese stranca moć” i obelodanjuju svoje donatore.

Prozapadna predsednica zemlje Salome Zurabičvili stavila je veto na zakon, ali ga je nadglasala vladajuća partija Gruzijski san.

Pres služba SVR je u utorak u saopštenju navela da informacije do kojih je došla agencija „ukazuju na snažnu odlučnost Vašingtona da traži promenu režima u Gruziji kao rezultat parlamentarnih izbora u zemlji 26. oktobra“.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je „već pripremila informativnu kampanju velikih razmera da diskredituje stranku Gruzijski san“, ističe se.

Informer

 

- Američki 'kustosi' su već dali komandu opozicionim snagama u Gruziji da počnu da planiraju proteste u zemlji kako bi se poklopili sa izborima - navodi agencija.

Stanovništvo glavnog grada zemlje, Tbilisija, poprište žestokih mitinga protiv zakona o stranim agentima ranije ove godine, biće iskorišćeno kao „ovan za udaranje“ protiv vlade Gruzijskog sna, dodaje se.

Prema SVR-u, SAD očekuju da Zurabičvili postane ključna ličnost u rasplamsavanju protesta u zemlji od oko 3,7 miliona stanovnika.

U skladu sa planom „direktora u Vašingtonu“, predsednica će dati intervju jednom američkom mediju u kojem će „okriviti gruzijsku vladu za degradaciju pregovora o pristupanju Tbilisija EU i upozoriti generala javnosti o „katastrofalnim posledicama približavanja Moskvi“, navodi se u saopštenju.

Informer

 

Uloga Zurabichvilija biće da pripremi gruzijsku javnost na „političko iznenađenje“ opozicije, koje bi se na kraju moglo ispostaviti kao još jedna obojena revolucija koju podržava Zapad, upozorava agencija.

Prošle nedelje, SAD su najavile suspenziju ovogodišnje vojne vežbe Noubl Partner sa Gruzijom zbog „sveobuhvatne revizije“ bilateralnih odnosa od strane Vašingtona.

Bajdenova administracija je ranije izrazila planove da ograniči vize za gruzijske političare koji podržavaju zakon o stranim agentima.

EU je u ponedeljak saopštila da je obustavila proces pridruživanja Gruzije bloku i zamrznula isplatu od 30 miliona evra (32,5 miliona dolara) dodeljenu gruzijskom ministarstvu odbrane.