09.07.2024.

22:07

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

Količina straha u NATO od Rusije je zastrašujuća! Putina optužili da sprema ubistva i sabotaže širom Evrope!

- Ono što danas vidimo su veoma veliki ruski gubici. Rusija pokušava da zauzme teritoriju. Videli smo da ukrajinska odbrana značajno napreduje - rekao je zvaničnik NATO-a.

On je ocenio da bi Rusija mogla da održi ratnu ekonomiju još tri ili četiri godine.

Snage Kijeva na bojnom polju su već mesecima brojčano nadjačane, pošto ruska vojska održava žestok ofanzivni pritisak i polako napreduje u istočnoj Ukrajini.

NATO će počinje trodnevni samit u Vašingtonu, na kojem će učestvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, više od 28 meseci nakon početka ruske invazije. Zvaničnik je rekao da će „trebati vremena" pre nego što Ukrajina prikupi municiju i ljudstvo potrebnu za pokretanje novih velikih ofanzivnih operacija.

- Vidimo da iz dana u dan napreduju, dodao je on.

NATO je odgovorio na tajnu kampanju Rusije da podriva evropsku podršku Ukrajini izdavanjem dva saopštenja u kojima se Moskva upozorava da je alijansa svesna šta Rusija radi, rekao je zvaničnik.

Takođe je značajno povećao razmenu obaveštajnih podataka među zemljama članicama „tako da imamo zajedničku sliku o tome šta se dešava", rekao je zvaničnik.

On je takođe istakao ono što tvrdi da je Kina kontinuirano snabdevanje „ključnim delovima" za bespilotne letelice, rakete i rusku odbrambenu industriju.

Zvaničnik je rekao da Putin „i dalje veruje da je vreme na njegovoj strani" i da je spreman da izdrži „zaista ogroman broj vojnih žrtava". Rusija regrutuje oko 30.000 vojnika mesečno, zbog čega može da priušti velike gubitke na liniji fronta, rekao je on.