12.07.2024.

12:34

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta će Zelenski reći?! Katastrofalne vesti za Ukrajinu! Podela neminovna, Rusima ide njihovo, a ono što ostane od države...

Ovo je u intervjuu za Al Džaziru izjavio predsednik "Evropazijske grupe" Ijan Bremer.

Voditelj Stiv Klemons pitao je Bremera da li može da zamisli scenario koji bi omogućio članovima NATO-a da prime Ukrajinu bez određenih granica – ili van međunarodno priznatih granica – u zoni sa visokim potencijalom za konflikt.

Bremer je odgovorio da smatra da će doći do podele Ukrajine.

- Pretpostavljam da se Ukrajinci neće složiti s tim, a međunarodna zajednica neće iznenada priznati ruski suverenitet nad ukrajinskom zemljom, ali stvarnost je takva da Ukrajina neće povratiti svoju zemlju, to je nemoguće. Ne postoji potrebna volja za to. To me rastužuje, smatram da je to pogrešno, ali takva je stvarnost, takva je analiza situacije. Dakle, ako Ukrajina bude podeljena, kako obezbediti Ukrajincima budućnost koja će biti stabilna i produktivna za njihov narod i njihovu zemlju? - rekao je Bremer.

On je naveo da je Ukrajini potrebno dati novac, pre svega za obnovu nakon svih nastalih razaranja, koristeći za to za to rusku imovinu koja je zamrznuta i konfiskovana.

- Neophodno je potpuno integrisati Ukrajinu u Evropsku uniju, to će joj pomoći da u većoj meri postane demokratija, postane jača ekonomija - sa pravilima, vladavinom prava i manjom korupcijom - sa kojom ostatak sveta može poslovati. I potrebne su čvrste garancije za deo Ukrajine koji nije okupiran od strane Rusije, da će Zapad štititi Ukrajince kao svoje saveznike - navodi on i dodao:

- Ne znam o kojem tačno delu ukrajinske teritorije će biti reči: da li o svih onih osamdeset procenata koje trenutno ne okupira Rusija, ili o nekom manjem delu – ali važno je da Ukrajinci znaju da će u budućnosti Amerikanci i njihovi saveznici čuvati njihova leđa, na način na koji to svakako nisu uradili 2014. i 2022. godine - kaže Bremer.

Om smatra da je najbolji način da se to konačno osigura smatram da članstvo u NATO-u.

- Ali, verovatno, to može da se desi tek kada između Rusije i Ukrajine bude došlo do prekida vatre. To nije neophodan uslov, ali ipak takva je stvarnost - zaključuje on.