10.07.2024.

10:33

Foto: printscreen Twitter, EPA Images

Planeta

Nema kraja! Svim silama krenuli na Rusiju! FSB objavio dramatične vesti: Ukrajinci pokušali da potope nosač aviona!

„Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije sprečile su pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše teroristički napad na teškoj krstarici-nosaču aviona Admiralu Kuznjecovu u Murmansku“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je u martu 2024. godine ukrajinski službenik specijalnih službi koji se predstavio kao „Oleg“ kontaktirao ruskog državljanina koji je služio vojni rok na nosaču aviona. Tokom telefonskih razgovora koristio je metode psihološkog uticaja: obećao je da će mu obezbediti putovanje u inostranstvo uz pomoć falsifikovanih dokumenata i isplatu velike nagrade.

Paralelno s tim, zapretio mu je krivičnim postupkom zbog finansiranja oružanih snaga Ukrajine na izmišljenim osnovama, čime je ubedio vojnika da izvrši teroristički napad na ratni brod.

Nakon što je vojnik kontaktirao ruske organe bezbednosti, u okviru operativne igre, preduzete su dalje mere da se dokumentuju nezakonite aktivnosti „Olega“ i identifikuju mogući agenti i saučesnici režima u Kijevu.

„Oleg“ tvrdi da je celu „operaciju“ lično nadgledao načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

Podsetimo, pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) sprečili su pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da dignu u vazduh tri visoka ruska vojna zvaničnika u Moskvi, saopštio je Centar za odnose s javnošću FSB-a.