10.07.2024.

12:10

Foto: Reuters

Planeta

Šta se dešava?! Zaharova grmi, ovo su upravo uradili Rusiji: Zbog Orbana sve krenulo, postoji nekoliko ciljeva!

- Hajde da pogledamo zašto je došlo do još jedne provokacije koju podržavaju zvaničnici u zapadnim provokacijama. Zato što je svetska zajednica počela da se bavi traženjem diplomatskog, političkog načina rešavanja situacije. Zato što su se intenzivirali kontakti - konstatovala je Zaharova.

S tim u vezi, ona je napomenula da je premijer Mađarske Viktor Orban upravo posetio nekoliko svetskih prestonica, a i predsednik Rusije je ponovo govorio o tome da je Moskva spremna i da želi da razgovara o miru, te da nikada nije odustajala od toga.

- Da, pod uslovima koje smatramo mogućim. Da, pre svega uzimajući u obzir situaciju na terenu. Naravno, štiteći svoje interese. Ali nikada nismo blokirali mirovne inicijative koje smo i sami iznosili godinama - ocenila je Zaharova.

Kako je dodala, kijevski režim i njegovi zapadni sponzori insistiraju na temi optužbi protiv Rusije, sledeći nekoliko ciljeva.

- Žele da umanje značaj pokušaja da se pronađe političko-diplomatsko rešenje sukoba, koje preduzimaju mnogi svetski lideri i zemlje. Da umanje značaj posete premijera Indije u Rusiju. Da spasu Belu kuću, utišaju razgovore o neuspešnim debatama za Bajdena, gurajući drugu temu na koju mogu da se fokusiraju i kažu: 'Naravno, Bajden je bio u pravu'. I da nastave sa politikom isporuka oružja kijevskom režimu i sponzorisanjem, izdvajanjem milijardi - navela je Zaharova.

Istovremeno je naglasila da Rusija „odgovara i uništava mete iz kojih kijevski režim izvodi napade na njenu civilnu infrastrukturu“ i regione koje Ukrajina i dalje smatra svojim.

- Da bi to zaustavili, izvode se napadi isključivo na vojne objekte - naglasila je diplomata.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske snage, kao odgovor na pokušaje da se napadnu energetski objekti na teritoriji Rusije, izvele 8. jula uspešne visokoprecizne udare na objekte vojne industrije i vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo je navelo da izjave ukrajinskih vlasti o navodnom namernom raketnom udaru ruskih snaga na civilne ciljeve nisu tačni i da fotografije i video-snimci sa lica mesta potvrđuju da je na te objekte pala ukrajinska PVO raketa. Ministarstvo odbrane istaklo je da se „slične histerije kijevskog režima ne dešavaju prvi put i svaki put su primetne uoči narednog samita njihovih pokrovitelja iz NATO“.