10.07.2024.

16:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Udarno! NATO specijalci dolaze u Ukrajinu! Rusi saznali šta im je zadatak, odgovor Moskve će biti brutalan!

Ranije su SAD i njihovi partneri objavili zajedničko saopštenje u kojem se obavezuju da će izdvojiti više od milijardu dolara za jačanje PVO sistema Ukrajine, uključujući isporuku sistema Patriot, SAMP-T, kao i taktičkih sistema NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepard.

- Ukrajinski specijalisti neće moći u kratkom roku da savladaju i samostalno koriste ove PVO sisteme, jer je za to potrebno osnovno vojno obrazovanje i praksa koja se stiče godinama. Sa velikom verovatnoćom, zajedno sa isporukom navedene PVO tehnike na Ukrajinu će biti poslati ili vojni kadrovi članica NATO-a, ili pod maskom plaćenika isti ti vojni službenici koji su formalno skinuli uniforme i nastupaju kao 'slobodni' vojni specijalisti - rekao je Korotčenko.

Prema njegovim rečima, nove isporuke zapadnih PVO sistema će donekle smanjiti mogućnosti Rusije da gađa ciljeve u Ukrajini. Međutim, treba imati na umu da će takva količina naoružanja pristizati u serijama, zbog čega će rusko vojno rukovodstvo morati "u realnom vremenu" da otkriva pristiglu tehniku različitim vrstama transporta i da je uništava preciznim raketnim udarima u trenutku istovara ili nakon raspoređivanja, istakao je ekspert.

- Polazimo od toga da će rusko Ministarstvo odbrane pronaći efikasne i delotvorne metode za neutralisanje novih pretnji koje će se pojaviti na Ukrajini nakon samita NATO-a - dodao je Korotčenko.

Naredni samit NATO-a održava se u Vašingtonu od 9. do 11. jula. Na dnevnom redu su tri glavne teme: jačanje uloge saveza u koordinaciji i finansiranju vojne pomoći Kijevu, jačanje kolektivne odbrane i odvraćanja kako bi se suprotstavili Rusiji, kao i proširenje partnerstva sa azijskim zemljama u svetlu rastućeg sukoba između Zapada i Kine.