16.07.2024.

14:46

Foto: Reuters/Beta/printscreen

Planeta

Rusija napravila genijalan potez! Ukrajina šokirana, kako se ovog nisu setili?! Sada će sve pripisati Putinu...

Autor je izrazio žaljenje što Kijev, iako je u prošlosti predlagao reformu Saveta bezbednosti, nije izneo ovakav predlog.

- Međutim, sa ovakvom inicijativom danas je izašla Rusija nakon sastanka Putina i Modija. Moskva je napravila nepogrešiv potez: ako Zapad u vidu SAD, Britanije i Francuske pristane, Indija će to pripisati u zasluge Rusiji - istakao je Kuš.

Neslaganje zapadnih zemalja će dodatno zbližiti Moskvu i Nju Delhi, kao i ojačati BRIKS, dodao je on.

- Ukrajina je mogla da pretekne Rusiju sa sličnom inicijativom. Ali našem Ministarstvu spoljnih poslova nedostajalo je inicijative i prozorljivosti - požalio se analitičar.

Ukrajinska diplomatija u državama Globalnog Juga ostavlja mnogo da se poželi, zaključio je Kuš.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju sa XXII godišnjeg rusko-indijskog samita, objavljenom na sajtu Kremlja, Moskva podržava kandidaturu Nju Delhija za stalno članstvo u reformisanom i proširenom Savetu bezbednosti UN. Prisutnost Indije u Savetu bezbednosti pruža mogućnost za koordinaciju Moskve i Nju Delhija po najaktuelnijim pitanjima dnevnog reda organizacije, navodi se u dokumentu.

Rusija visoko ceni rad Indije kao nestalne članice Saveta u periodu 2021-2022, kao i njene prioritete i preduzete napore u oblastima promovisanja reformisane multilateralnosti, mirovnih operacija i borbe protiv terorizma.