Autor: Informer.rs

10.07.2024.

18:08

Foto: EPA-shutterstock

Planeta

Japan udario na Rusiju! Sklopljen tajni dogovor sa Amerikancima, NATO sprema novu strategiju!

Moskva kaže da njeno poboljšanje odnosa sa Kinom i Severnom Korejom nije usmereno ni na jednu treću zemlju niti nastoji da na bilo koji način ugrozi susedne zemlje.

U pisanim primedbama Rojtersu, japanski lider je rekao da bi „Ukrajina danas mogla sutra biti Istočna Azija“, pozivajući globalnu zajednicu da ne prihvati pokušaje Rusije i njenih saveznika da sabotiraju uspostavljeni međunarodni poredak.

On je posebno ukazao na sve veću saradnju Rusije sa Severnom Korejom kao razlog za zabrinutost.

- Bezbednosti evroatlantskog i indo-pacifičkog okeana su neodvojive, a agresija Rusije na Ukrajinu i njena produbljena vojna saradnja sa Severnom Korejom su snažan podsetnik na to… Japan je odlučan da ojača svoju saradnju sa NATO-om i njegovim partnerima - rekao je on.

Zapad je više puta optuživao Pjongjang da snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi na liniji fronta, tvrdnje koje su i Rusija i Severna Koreja negirale.

Informer

 

Iako nije imenovao Kinu, Kišida je primetio da „neke“ druge zemlje takođe podržavaju navodnu rusku pretnju tako što navodno isporučuju robu dvostruke namene koja se može koristiti u vojne svrhe.

Ovu optužbu su zapadni lideri više puta iznosili Pekingu, koji to negira.

Kišida je pozvao NATO i njegove partnere da se ujedine protiv „međunarodnih aktera koji podstiču pokušaj Rusije da silom promeni status kvo“.

Informer

 

Tokijo je zauzeo oštar stav u ukrajinskom sukobu, stao na stranu NATO-a, koji je insistirao na tome da bi Moskva mogla da pređe na napad na članice bloka, ako bi pobedila u Ukrajini.

Moskva je te tvrdnje osudila kao „potpunu besmislicu“ i branila je svoje veze sa azijskim partnerima kao normalne međunarodne odnose.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je prošlog meseca da saradnja te zemlje sa Kinom posebno „nije usmerena ni protiv koga“, već je „glavni faktor stabilizacije na međunarodnoj sceni“ i da je usmerena na interese naroda.

S druge strane, Rusija je često kritikovala napore Zapada u širenju globalnog uticaja, navodeći širenje NATO-a prema svojim granicama i interesovanje za Ukrajinu kao glavne razloge za pokretanje svoje vojne operacije u februaru 2022.