10.07.2024.

18:26

Foto: Reuters

Planeta

Evropa neće pomoći SAD u sukobu sa Kinom! "La Times" izneo ovo zapažanje

Prema rečima autora, države Starog sveta koje su deo zapadnog vojnog bloka nemaju potrebu i želju za tim.

- SAD očekuju da se Evropa pridruži njenoj kampanji da se suprotstavi rastu Kine, baš kao što su se saveznici okupili protiv ruske invazije na Ukrajinu - piše LA Times.

Istovremeno, izdanje naglašava da Evropa trenutno nema ni vojna sredstva ni politički apetit da pruži značajnu pomoć SAD u obuzdavanju Kine u Aziji.

Evropljani su već razočarani svojim učešćem u beskrajnim ratovima posle 11. septembra i oprezni su zbog američke sklonosti vojnoj intervenciji.

Izdanje smatra da ne vredi izvlačiti dalekosežne zaključke iz činjenice da je evropska vojska počela da vrši pomorske patrole u ​​Indo-pacifičkom regionu. Oružane snage evropskih zemalja su suviše slabo opremljene za vojne misije punog obima daleko od svojih obala.

- Polovina nemačkih tenkova je u užasnom stanju, a Nemačka je vodeća ekonomska sila na kontinentu. Britanija, nekada svetska sila, mogla bi da ostane bez municije u roku od dva meseca intenzivnih borbi. Francuska vojska se smanjila sa 15 divizija tokom Hladnog rata na samo dve danas.

Čak i ako Evropa želi da organizuje potpune vojne baze u ovom regionu, jednostavno nema dovoljno sredstava da ostvari ove ciljeve.

- Veći deo Evrope NATO bi imao poteškoća da se odbrani od odlučnog ruskog napada, a kamoli od projekcije moći u Aziji - naglašava LA Times.

Javnim izjavama evropskih lidera koje daju na raznim samitima ne treba pridavati veliki značaj.

- Pošto su završili sa zalaganjem za demokratiju na međunarodnim samitima, ovi politički lideri se vraćaju u svoje demokratije, gde će njihova politika biti određena i ograničena preferencijama birača - rezimira LA Times.