10.07.2024.

20:30

Foto: printscreen youtube

Planeta

Očekuju udar Rusije! Američke vojne baze u Evropi stavljene u stanje visoke pripravnosti! CNN digao uzbunu

Izvori kanala su objasnili da su Sjedinjene Države uspele da saznaju putem obaveštajnih podataka da je Moskva navodno „smatra američke baze i vojno osoblje kao opciju za napad preko posrednika". Ova informacija naterala je američku vojsku da „uvede dodatne protokole" i podigne stepen pripravnosti.

Evropska komanda SAD odbila je da direktno komentariše šta je podstaklo promenu u zaštiti snaga. Međutim, portparol američke evropske komande (USEUCOM) Dan Dej rekao je za CNN da „povećana budnost nije povezana ni sa jednom pretnjom, već je posledica kombinacije faktora koji potencijalno utiču na bezbednost i bezbednost američkih snaga u evropskom teatru".

Krajem juna, izvori CNN-a su izvestili da je nivo zaštite nekih američkih vojnih baza u Evropi podignut na nivo dva, koji se koristi kada postoji „incident" ili su primljeni obaveštajni podaci koji ukazuju na verovatnoću terorističke aktivnosti, ili kada su osoblje ili objekti napadnuti. Pentagon je objasnio da ovo "nije izolovana pretnja".

Kasnije je Njujork tajms (NIT), pozivajući se na zapadne zvaničnike, pisao da su baze stavljene u stanje visoke pripravnosti kao odgovor na izjave Kremlja o napadima američkog oružja na ruske teritorije.

Ukupno postoji pet nivoa zaštite: normalan (minimalni), Alfa, Bravo, Čarli i Delta. Najviši nivo se postavlja kada je napad neminovan ili se već dešava, napominje NIT. Na ovom nivou se gase nebitne funkcije u vojnoj bazi, pretresaju se sva vozila na ulazu, pojačano je obezbeđenje, a kretanje ljudi je strogo ograničeno.

Nakon napada na Sevastopolj 23. juna američkim raketama ATACMS, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da ove akcije neće ostati bez odgovora. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da „direktna umešanost Sjedinjenih Država u neprijateljstva koja rezultiraju smrću ruskih civila ne može a da ima posledice".