Autor: Informer.rs

10.07.2024.

18:31

Foto: EPA

Planeta

Odzvonilo je! Stiglo novo rešenje iz Moskve! NATO ne dozvoljava Kijevu da izađe na pregovore sa Rusijom!

Komentarišući samit NATO-a u Vašingtonu, on je dodao da Moskva ne očekuje nikakva iznenađenja od njega.

- Ne očekujemo ništa od ovog samita. Pošto su sve ove odluke poznate i, nažalost, neće biti usmerene na mirno rešenje ukrajinske krize, već na dalju eskalaciju onoga što se dešava u Ukrajini. Odluke koje se tamo donose neće dovesti ni do čega dobrog - ocenio je on.

Diplomata je takođe naglasio da će Moskva preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost u vezi sa odlukama koje će biti donete na samitu NATO.

Samit NATO-a održava se u Vašingtonu od 9. do 11. jula u čast 75. godišnjice potpisivanja Severnoatlantskog ugovora 1949. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je objavio da u Alijansi trenutno nema konsenzusa o prijemu Ukrajine, već se trenutno samo govori o približavanju Ukrajine bloku.

Informer

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izneo je 14. juna nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Putin je kasnije naveo da predlog Rusije za rešavanje krize u Ukrajini neće zauvek stajati na stolu, kao i da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa ukrajinskom stranom na bazi Istanbulskih i Minskih sporazuma.