Autor: Informer.rs

10.07.2024.

19:00

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Opasno! Naoružavaju Nemačku! Amerikanci dostavili razorno oružje u centar Evrope!

Počevši od sledeće godine, Sjedinjene Države će početi da raspoređuju sisteme za udare dugog dometa, uključujući hipersonično oružje, u Nemačkoj, saopštio je Pentagon.

- Sjedinjene Države će započeti sporadično raspoređivanje sposobnosti svoje operativne grupe za vatru dugog dometa u Nemačku 2026. godine kao deo svog planiranja za trajno raspoređivanje ovih sposobnosti u budućnosti - navodi se u izveštaju.

Kako je Ministarstvo odbrane pojasnilo, konvencionalne vatrene jedinice dugog dometa uključivaće rakete SM-6, Tomahavk i hipersonično oružje koje se razvija.

Informer

 

Vlade Sjedinjenih Država i Nemačke postigle su neophodan sporazum, dodao je Pentagon. Tvrdi se da će novo oružje imati znatno veći domet od sadašnjeg kopnenog naoružanja u Evropi .

Prošle nedelje je predsednik Vladimir Putin rekao da Rusija smatra da ima pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa nakon povlačenja SAD iz INF sporazuma i izjava da počinje da stvara takvo oružje.

Šef države je podsetio da je Rusija uvela moratorijum na moguće razmeštanje svojih sistema dok se ti raketni sistemi ne pojave u drugim regionima sveta.

Putin je najavio na sednici Saveta bezbednosti krajem juna da SAD ne samo da proizvode kopnene rakete srednjeg i kraćeg dometa, već su ih donele i u Dansku i na Filipine na vežbe.

Prema njegovim rečima, ostaje nepoznato da li je američka strana odatle uklonila ovu municiju ili ne. Početkom 2019.

Vašington je najavio jednostrano povlačenje iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Ugovor je raskinut 2. avgusta iste godine.