11.07.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/Reuters/društvene mreže

Planeta

Šok odluka Amerike! Ceo državni vrh Rusije na nogama! Iz SAD se javio ambasador: Ovo je ozbiljna greška...

Prethodno je Pentagon saopštio da će SAD 2026. godine početi raspoređivanje dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, koji će značajno nadmašiti već prisutna oružja u Evropi.

- U suštini, reč je o planovima Sjedinjenih Država za raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa u Evropi. Ovo je ozbiljna greška Vašingtona. Takvi izrazito destabilizujući potezi predstavljaju direktnu pretnju međunarodnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti - izjavio je Antonov ruskim novinarima, komentarišući nameru SAD da postave rakete u Nemačkoj.

Ambasador Rusije je naglasio da Amerikanci povećavaju rizik od trke u naoružanju.

- Želeo bih da istaknem da je ruska tolerancija prema provokacijama protiv bezbednosti naše zemlje ograničena. Zar u Nemačkoj ne razumeju da će prisustvo američkog raketnog udarnog potencijala na nemačkoj teritoriji dovesti do toga da će ti objekti biti na meti ruskih nišana. Ovo nije zveckanje oružjem, već jednostavna logika normalnog čoveka - rekao je Antonov.

Prošle nedelje predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra da ima pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i manjeg dometa nakon izlaska SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa (INF) i najave da će početi proizvodnju takvog oružja.

Predsednik je podsetio da je Rusija uvela moratorijum na moguće raspoređivanje svojih sistema sve dok se ti raketni kompleksi ne pojave u drugim delovima sveta.

U skladu sa INF sporazumom, strane su se obavezale da neće proizvoditi, testirati i raspoređivati balističke i krstareće rakete srednjeg dometa (1001-5500 kilometara) i manjeg dometa (500-1000 kilometara), kao ni lansirne sisteme za njih.