11.07.2024.

06:15

Foto: Shuterstock

Planeta

Rusiji prekipelo! Kreće osveta protiv Crne Gore! Moskva užasnuta postupkom Podgorice, više neće sedeti skrštenih ruku...

- Još jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da, s jedne strane, pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge, da zadobije naklonost evropskog Brisela u nadi za obećanim progresom na ‘evropskom putu’. Da bi zadovoljili rusofobičnu transatlantsku agendu, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države, a svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama - navodi se u komentaru.

- Ovi neprijateljski koraci neće ostati bez odgovora - naglasila je diplomata.

U komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima zemlje i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da „u potpunosti obustave emitovanje niza ruskih medija najkasnije do 10. jula“.

Radi se o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su „Prvi kanal“, „Rusija 1“, „RT“, „Sputnjik“, „NTV“, „REN TV“ i drugi.

- Ova odluka podrazumeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja njihovog sadržaja, kao i svakog drugog načina distribucije, uključujući i internet - objasnila je ona.

Zaharova je objasnila da „ovaj korak nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine“.

- Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja izvršile blanko blokadu svih ruskih emitera dostupnih u zemlji i potpuno očistile njihov informativni prostor od njihovog prisustva - podsetila je ona.

Prema njenim rečima, sada je „zvaničan izgovor za uvođenje zabrane, koja je odavno nezvanično na snazi, pridruživanje Podgorice ranije uvedenim ograničenjima EU za ruske medije“.