11.07.2024.

07:10

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Udarno! Putin zaustavio ofanzivu zbog tajnih pregovora?! Oči celog sveta uprte u Rusiju, sve se dešava bez učešća Amerike!

- Visoki američki zvaničnik mi je rekao da Putin ima ono što želi u Ukrajini, i da je odložio punu ofanzivu na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, dok se vode pregovori o mogućem rešenju. Bela kuća je zahvaćena krizom i ti pregovori se vode bez ikakvog poznatog direktnog učešća Vašingtona - tvrdi on.

Takođe, nije jasno, piše Herš, šta čeka ukrajinskog predsedniak Volodimira Zelenskog, koji je navodno trenutno razočaran situacijom.

- Niko ne zna šta će se desiti sa Zelenskim. Lanac akcija za njega postaje sve kraći svakim danom. Rusija pojačava svoje raketne udare na gradove širom Ukrajine - dodao je on.

Prema procenama Herša, politika Džoa Bajdena postala je kako politička, tako i humanitarna katastrofa ne samo za SAD, već i za mnoge delove sveta.

- Ovo su trenutne katastrofe u Ukrajini, gde pobeđuje „omraženi“ Vladimir Putin, ruski predsednik, i u Gazi, gde Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, gubi krvavi rat sa Hamasom kao i poštovanje većeg dela sveta - piše novinar u svom blogu.

Takođe, Herš podržava mišljenje da su Bajden i njegova okolina, na čelu sa Blinkenom i Salivanom „pomogli da se isprovocira rat u Ukrajini i podržali Netanjahua“.

- Da, Putin je započeo rat u Ukrajini, ali mnogi u svetu spoljne politike ovde i u Evropi smatrali su da on to možda ne bi učinio, da je Bela kuća ranije ovlastila Blinkena da uveri Putina da Ukrajina neće postati članica Organizacije severnoatlantskog ugovora. Danas u Vašingtonu počinje sastanak posvećen sedamdeset petoj godišnjici, i prema predviđenom saopštenju za štampu, on će se fokusirati na načine, da se Ukrajina uveri u nepromenjivu podršku NATO-a - piše on.

Uprkos nekim ranim gubicima, Rusija, sa svojom prednošću u vazdušnim i kopnenim snagama, sada dominira u ratu, i uprkos slabom interesu Vašingtona, vode se ozbiljni mirovni pregovori, tvrdi Herš.