11.07.2024.

08:10

Foto: Ap photo/Reuters

Planeta

Gotovo! NATO doneo istorijsku deklaraciju o Ukrajini! Svet čeka reakciju Rusije, ovo neće ostati bez odgovora!

„Dok Ukrajina nastavlja svoje vitalne napore, mi ćemo nastaviti da je podržavamo na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u“, ističe se u dokumentu objavljenom na sajtu NATO.

Istovremeno se ukazuje da Ukrajina treba sama da izabere, bez spoljnog mešanja, kako da obezbedi sopstvenu bezbednost.

„Budućnost Ukrajine je u NATO. Ukrajina postaje sve kompatibilnija i politički integrisana sa Alijansom“, ističe se u deklaraciji.

Napredak Ukrajine

Zemlje NATO pozdravljaju konkretan napredak koji je Ukrajina postigla nakon samita u Viljnusu u neophodnim demokratskim, ekonomskim i bezbednosnim reformama.

„Još jednom potvrđujemo da ćemo moći da uputimo poziv Ukrajini za pridruživanje Alijansi kada se zemlje članice dogovore i ispune uslovi“, navodi se u dokumentu.

Informer

 

Ova odluka, kao i sastanak Saveta Ukrajina-NATO, koji treba da se održi danas, u kombinaciji sa trenutnim naporima članica Alijanse, „je most ka članstvu Ukrajine u NATO“.

Kako su navele članice Alijanse, nastaviće da podržavaju napredak Ukrajine u pogledu interoperabilnosti, kao i u uvođenju reformi u sferi demokratije i sektora bezbednosti.

Ruska pretnja i solidarnost sa Ukrajinom

Ruska invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u evroatlantskoj oblasti i ozbiljno narušila globalnu bezbednost, ističe se u dokumentu i napominje da „Rusija ostaje najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika“.

„Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu solidarnost sa narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije, svoje zemlje i naših zajedničkih vrednosti. Jaka, nezavisna i demokratska Ukrajina je od vitalnog značaja za bezbednost i stabilnost evroatlantskog područja. Borba Ukrajine za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica direktno doprinosi evroatlantskoj bezbednosti. Pozdravljamo najave saveznika da Ukrajini obezbede kritične dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, kao i druge vojne kapacitete“, stoji u deklaraciji NATO.

Dugoročna pomoć Ukrajini

Članice NATO potvrdile su obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za obezbeđivanje vojne opreme i izgradnji snaga sposobnih da pobede rusku agresiju.

Kroz proporcionalne doprinose, saveznici nameravaju da obezbede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra u narednoj godini i da obezbede održiv nivo bezbednosne pomoći Ukrajini.

Informer

 

Pored vojne podrške obuhvaćene ovim obećanjem, saveznici nameravaju da nastave da pružaju političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

„Terorizam, u svim njegovim oblicima i manifestacijama, je najdirektnija asimetrična pretnja bezbednosti naših građana i međunarodnom miru i prosperitetu. Pretnje sa kojima se suočavamo su globalne i međusobno povezane“, navodi se u deklaraciji.

Odgovornost Rusije i saradnja sa NATO

U dokumentu se pozdravlja odluka generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da imenuje višeg predstavnika NATO-a u Ukrajini.

Takođe se ističe da Rusija snosi isključivu odgovornost za „agresorski rat protiv Ukrajine“, što je očigledno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN.

„Ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog prava. Rusija je odgovorna za smrt hiljada civila i nanela je veliku štetu civilnoj infrastrukturi. Najoštrije osuđujemo užasne napade Rusije na ukrajinski narod, uključujući napad na bolnice u Kijevu, 8. jula. Rusija mora odmah prekinuti ovaj rat i potpuno i bezuslovno povući sve svoje snage iz Ukrajine u skladu sa rezolucijama Generalne skupštine UN“, upozorava se u deklaraciji NATO.

Međunarodni odnosi i bezbednost

Članice NATO ističu da nikada neće priznati ruske „nelegalne aneksije ukrajinske teritorije, uključujući Krim“.

„Takođe pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz Republike Moldavije i Gruzije, koje su tamo stacionirane bez njihovog pristanka“, stoji u deklaraciji.

Dodaje se da NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja pretnju Rusiji i da su članice Alijanse i dalje voljne da održavaju kanale komunikacije sa Moskvom kako bi, kako se navodi, ublažile rizik i sprečile eskalaciju.

NATO poziva sve zemlje da ne pružaju nikakvu pomoć ruskoj agresiji i time produžavaju rat Rusije u Ukrajini.

Informer

Belorusija i Severna Koreja

„Belorusija nastavlja da omogućava ovaj rat stavljajući na raspolaganje svoju teritoriju i infrastrukturu. Produbljivanje ruske političke i vojne integracije sa Belorusijom, uključujući raspoređivanje naprednih ruskih vojnih sposobnosti i osoblja, ima negativne implikacije po regionalnu stabilnost i odbranu Alijanse“, stoji u deklaraciji.

Napominje se da Severna Koreja (DNRK) i Iran podstiču agresivni rat Rusije protiv Ukrajine pružanjem direktne vojne podrške Rusiji, poput municije i bespilotnih letelica (UAV), što, kako se ističe, ozbiljno utiče na evroatlantsku bezbednost.

„Oštro osuđujemo izvoz artiljerijskih granata i balističkih projektila iz DNRK-a, što je u suprotnosti sa brojnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i sa velikom zabrinutošću primećujemo produbljivanje veza između DNRK i Rusije. Bilo kakav transfer balističkih projektila i srodne tehnologije od strane Irana Rusiji predstavljao bi značajnu eskalaciju“, navodi se u NATO deklaraciji.

Dodaje se da je i Kina postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz veliku podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi.

„Produbljivanje strateškog partnerstva između Rusije i NR Kine i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju i preoblikuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima, razlog su za duboku zabrinutost. Suočeni smo sa hibridnim, sajber, svemirskim i drugim pretnjama i zlonamernim aktivnostima državnih i nedržavnih aktera“, ističe se u dokumentu.

Afrika, Bliski istok, Iran, terorizam...

Borba protiv terorizma ostaje ključna za kolektivnu odbranu NATO.

„Nastavićemo da se suprotstavljamo, odvraćamo, branimo i odgovaramo na pretnje i izazove koje predstavljaju teroristi i terorističke organizacije na osnovu kombinacije mera prevencije, zaštite i negiranja uz odlučnost, odlučnost i solidarnost“, ističe se.

Navodi se i da konflikt i nestabilnost u Africi i na Bliskom istoku, kao i destabilizujuća dejstva Irana, direktno utiču na bezbednost NATO članica i njenih saveznica.

U deklaraciji se ističe da će NATO, povodom 75. godišnjice, preduzeti dalje korake da ojača odvraćanje i odbranu i potvrđuje trajnu posvećenost potpunoj implementaciji obećanja o ulaganjima u odbranu od najmanje dva odsto BDP-a godišnje, kako je dogovoreno u Vilnjusu.