12.07.2024.

13:33

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šokantne vesti za Ameriku! Ako započnu rat sa Kinom, ovo ih čeka u Evropi: Ceo zapadni savez na ivici raspada!

Prema rečima autora materijala, države Starog sveta koje su deo zapadnog vojnog bloka nemaju potrebu i želju za tim.

“SAD očekuju da se Evropa pridruži njenoj kampanji da se suprotstavi rastu Kine, baš kao što su se saveznici okupili protiv ruske invazije na Ukrajinu, piše LA Times.

Istovremeno, izdanje naglašava da Evropa trenutno nema ni vojna sredstva ni politički apetit da pruži značajnu pomoć SAD u obuzdavanju Kine u Aziji.

Kako navodi izdanje, Evropljani su već razočarani svojim učešćem u beskrajnim ratovima posle 11. septembra i oprezni su zbog američke sklonosti vojnoj intervenciji.

Izdanje smatra da ne vredi izvlačiti dalekosežne zaključke iz činjenice da je evropska vojska počela da vrši pomorske patrole u ​​Indo-pacifičkom regionu. Oružane snage evropskih zemalja su suviše slabo opremljene za vojne misije punog obima daleko od svojih obala.

“Polovina nemačkih tenkova je u užasnom stanju, a Nemačka je vodeća ekonomska sila na kontinentu. Britanija, nekada svetska sila, mogla bi da ostane bez municije u roku od dva meseca intenzivnih borbi. Francuska vojska se smanjila sa 15 divizija tokom Hladnog rata na samo dve danas“, napominju novine.

Prema urednicima, čak i ako Evropa želi da organizuje potpune vojne baze u ovom regionu, jednostavno nema dovoljno sredstava da ostvari ove ciljeve.

“Veći deo Evrope NATO bi imao poteškoća da odbrani od odlučnog ruskog napada, a kamoli od projekcije moći u Aziji“, naglašava LA Times.

S tim u vezi, prema mišljenju autora materijala, javnim izjavama evropskih lidera koje daju na raznim samitima ne treba pridavati veliki značaj.

“Pošto su završili sa zalaganjem za demokratiju na međunarodnim samitima, ovi politički lideri se vraćaju u svoje demokratije, gde će njihova politika biti određena i ograničena preferencijama birača”, rezimira izdanje.