11.07.2024.

10:10

Foto: Reuters

Planeta

Užasne vesti! Orban će biti kažnjen jer želi mir?! Zapad kreće da se osveti mađarskom lideru, mediji već bruje o mogućem potezu!

Prema izveštaju, mađarski predstavnik u EU Balint Odor suočio se sa oštrom kritikom kolega na zatvorenom dvočasovnom sastanku u sredu. 

- Nekoliko ambasadora EU pretilo je Mađarskoj 'stvarnim posledicama' ako Orban nastavi slediti svoj trenutni kurs - rekli su dvojica drugih diplomata EU.

Najhitnija opcija mogla bi biti bojkot neformalnih sastanaka ministara koje organizuje Budimpešta.

Prema rečima novinara, neki ambasadori već su u sredu izrazili podršku bojkotu neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU krajem avgusta. Na prvoj sednici Evropskog saveta u Mađarskoj u utorak prisustvovalo je samo sedam od 27 zemalja članica, ne računajući domaćine, navodi "Politico".

Po mišljenju novinara, Orbana mogu očekivati još teže posledice ako nastavi sarađivati sa političarima koji su neprihvatljivi za Brisel.

- S obzirom na brzu eskalaciju situacije oko Budimpešte u prve dve nedelje njegovog predsedavanja, niko ne isključuje dalji otpor Brisela ako Orban pređe nove crvene linije, poput saradnje sa bivšim predsednikom SAD-a Donaldom Trampom - upozorava se u izdanju.

Orban je 5. jula sa delegacijom stigao u Moskvu i održao sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Posetu Moskvi nazvao je sledećim etapom mirovne misije, čiji je prvi deo bila poseta Kijevu 2. jula. Mađarski premijer izjavio je da namerava uskoro održati još nekoliko takvih iznenadnih sastanaka. U ponedeljak je Orban bio u Pekingu, gde je izjavio da se Mađarska protivi konfrontaciji sa Kinom i zalaže za saradnju EU i Kine. Nakon Kine, mađarski premijer otišao je u Vašington, gde je, pored NATO samita, obećao da će nastaviti rad na svojoj mirovnoj inicijativi.