11.07.2024.

11:40

Foto: Shutterstock

Planeta

E, sad su u problemu! Rusija pokreće vojni odgovor Pentagonu! Posle ovog poteza SAD Moskva više nema šta da čeka!

Prema njegovim rečima, planovi Pentagona vezani za razmeštanje raketa u Nemačkoj usmereni su na narušavanje bezbednosti Rusije.

- Naša reakcija biće mirna i profesionalna. Staloženo i hladnokrvno ćemo izraditi pre svega vojni odgovor na novu pretnju. Vojska se, nesumnjivo, već bavi tim pitanjem. Mi ćemo, naravno, analizirati o kojim konkretnim sistemima je reč - rekao je diplomata.

Načuli smo da su u pitanju kopnene verzije krstareće rakete „tomahavk“ i rakete SM-6, dodao je on.

Na pitanje novinara da li bi odluka o razmeštanju američkih raketa mogla da ponovi iskustvo Hladnog rata, kada su akcije SAD poput sadašnjih na kraju dovele do početka pregovora o eliminaciji raketa srednjeg i manjeg dometa, diplomata je odgovorio da se situacija radikalno promenila od tada i da je malo verovatno da smatraju da je moguće ponoviti upravo to iskustvo.

- Odluka o razmeštanju dalekometnih raketa dometa je samo karika u lancu usmerenom na eskalaciju, jedan od elemenata zastrašivanja, koji je danas gotovo glavna komponenta politike NATO-a i SAD kada je reč o Rusiji - zaključio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Pentagon je ranije saopštio da će Sjedinjene Američke Države od sledeće godine početi raspoređivanje dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, uključujući hipersonično oružje.