11.07.2024.

17:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Brutalna poruka Britaniji! Čim je došao novi premijer, Rusija je uradila ovo: Mediji na ostrvu bruje o novom potezu Moskve!

„Moskva je uputila upozorenje novom premijeru sru Kira Starmeru kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov zapretio odgovorom ako Velika Britanija dozvoli Ukrajini da napadne Rusiju britanskim oružjem“, navodi se u članku.

U članku se napominje da je ova izjava usledila nakon što je novi britanski premijer izjavio da Ukrajina treba sama da odluči kako će koristiti britansko oružje.

Prethodnog dana, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je to „apsolutno neodgovoran korak ka povećanju napetosti i ozbiljnoj eskalaciji situacije“, dodajući da će Kremlj „pažljivo zabeležiti sve to i, naravno, preduzeti odgovarajuće mere“.

U poslednje vreme nekoliko zapadnih zemalja je dozvolilo Kijevu da na neki način koristi njihovo oružje za napade na teritoriju Rusije. Konkretno, o tome su govorili Riši Sunak, koji je do nedavno bio premijer Velike Britanije, i ministar odbrane u njegovoj vladi Grant Šaps.

Predsednik Vladimir Putin je početkom juna izjavio da Moskva može asimetrično odgovoriti na isporuke dalekometnog oružja Ukrajini. Prema njegovim rečima, Rusija će razmotriti mogućnost prenosa svog oružja onim regionima odakle se mogu izvesti udari na osetljive objekte država koje snabdevaju Kijev.