11.07.2024.

13:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Ukrajina će nastradati! Rusija odgovorila na šokantnu deklaraciju NATO! U opasnosti od nestanka i čitava Alijansa!

On je tako odreagovao na Deklaraciju NATO-a, koja je objavljena po završetku ovogodišnjeg samita Alijanse u Vašingtonu, a u kojoj se navodi da će NATO "nastaviti da podržava (Ukrajinu) na putu do potpune evroatlantske integracije, uključujući i članstvo u NATO-u".

- Najbolje bi bilo kada bi se desilo i jedno (nestanak Ukrajine) i drugo (nestanak NATO-a) - naglasio je bivši predsednik Rusije.

Podsetimo, samit NATO-a u Vašingtonu završen je usvajanjem Deklaracije, u kojoj se navodi da je Rusija najveća pretnja po Alijansu, te da NATO zahteva od celog sveta da joj ne pruža nikakvu pomoć. U Deklaraciji se navodi i da će NATO nastaviti da pruža političku, ekonomsku i finansijsku pomoć Ukrajini. Ističe se da Alijansa planira da tokom sledeće godine izdvoji za Ukrajinu 40 milijardi evra. Zemlje Alijanse su se obavezale i da će obuzdavati i suprotstavljati se "agresivnim" dejstvima Rusije i u budućnosti. 

Kako je rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, "sve članice alijanse saglasne su da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali je rano reći kada će se to dogoditi". Za njeno pristupanje potreban je konsenzus, koji za sada ne postoji.