11.07.2024.

11:04

Foto: printscreen

Planeta

Vašington i sateliti na aparatima, Blumberg otkriva: Orban nakon Putina ide kod Trampa, preneće mu važnu poruku?!

Ovaj susret dolazi manje od nedelju dana nakon Orbanove posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Moskvi i verovatno će podstaći zabrinutost da mađarski lider deluje kao posrednik između Trampa i Putina, navodi Blumberg.

Tramp i Putin su iskazivali uzajamnu naklonost tokom Trampovog prvog predsedničkog mandata, često izazivajući kritike demokrata i republikanaca u SAD.

Lider republikanaca je u skorije vreme takođe izjavio da veruje da bi mogao da ubedi Putina da okonča rat u Ukrajini i oslobodi Amerikance zatočene u Rusiji ako bi bio izabran na drugi mandat.

Orban će nakon završetka samita NATO u Vašingtonu otputovati u Trampovu rezidenciju Mar-a-Lago. Njegova poseta Moskvi bila je jedna od centralnih tema samita na kojem su saveznici obećali dodatnu pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Jedan od izvora koji nije želeo da bude imenovan naveo je da Tramp nije od mađarskog premijera tražio da izloži okvire za neku vrstu ukrajinsko-ruskog mirovnog sporazuma, dodajući da bi to trebalo više da bude neformalni susret dvojice lidera.

Portparol Trampove predizborne kampanje za sada nije komentarisao ove navode, kao ni predstavnici za štampu mađarske vlade.

Tramp i Orban imaju bliski odnos, a mađarski lider je u martu posetio Mar-a-Lago, podsetio je Blumberg.

Predsednik Džo Bajden iskoristio je tu posetu kako bi rekao da Orban “misli da demokratija ne funkcioniše”, kritikujući ga zbog bliskih veza sa Putinom. Mađarska je preuzela predsedavanje EU prvog jula, a zvaničnici su kritikovali Orbanova putovanja u Moskvu i Kinu, navodeći da bi to moglo da ugrozi pozicije EU o globalnim pitanjima.