15.07.2024.

11:28

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Šok potez Ukrajine kod Harkova! Nešto se sprema... Vojska dovukla veoma opasnu grupu da zaustavi Ruse!

- U grad Harkov stiglo je nekoliko četa ukrajinskih boraca koji su pozvani na vojnu službu iz zatvora. Za sada nema informacija o njihovom slanju na liniju borbenih sukoba, ali prema dostupnim podacima, oni će tamo stići u kratkom roku - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ekspert je precizirao da se amnestirani zatvorenici nalaze pod pojačanim obezbeđenjem i prolaze osnovnu vojnu obuku.

Ranije je Volodimir Zelenski potpisao zakon o mobilizaciji kriminalaca koji izdržavaju kaznu u zatvorima. Zamenica ministra pravde Ukrajine, Elena Visocka, izjavila je 30. maja da je oko 4.000 zatvorenika izrazilo želju da služe u Oružanim snagama Ukrajine (OSU).

Krajem maja, iz kancelarije glavnog tužioca Ukrajine saopšteno je da je skoro 800 osuđenih već stupilo u redove OSU.

Sredinom juna, televizijski kanal CNN je, pozivajući se na ministra pravde Ukrajine, Denisa Maljusku, izvestio da prva grupa ukrajinskih zatvorenika mobilisanih u OSU već prolazi obuku, a da je od početka važenja zakona oko 5 hiljada zatvorenika podnelo zahtev za pristup OSU, od kojih je skoro 2 hiljade prošlo lekarske preglede i oslobođeno sudskim odlukama radi mobilizacije.

Krajem juna, ukrajinski list „Telegraf“, pozivajući se na izvore, pisao je da je šest ukrajinskih zatvorenika, koji su ranije pristali da budu mobilisani u OSU, pobeglo iz trening centra „Desna“ u Černigovskoj oblasti, i da su naoružani.