11.07.2024.

14:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Gore svetski mediji! Isplivao Trampov udarni plan za NATO i Evropu! Nastala panika širom kontinenta, Rusi zadovoljno trljaju ruke!

Trampovi savetnici su obavestili savezničke zemlje da će smanjenje razmene informacija biti deo plana smanjenja podrške i saradnje SAD-a sa alijansom. Tri evropska i visoka zvaničnika NATO-a potvrdili su Politiko da su saznali za ovu nameru tokom razgovora sa Trampovim savetnicima.

Smanjenje razmene obaveštajnih podataka može imati ozbiljne posledice po bezbednost, posebno za Ukrajinu, koja pokušava da se odbrani od ruskog napada.

- Američke obaveštajne službe pomogle su da mnoge zemlje NATO-a budu uverene u Putinovu odlučnost da napadne Ukrajinu - rekao je jedan evropski zvaničnik.

Tema rasprave na NATO samitu

Ograničenje razmene obaveštajnih podataka bila je tema rasprave na samitu NATO-a ove nedelje, potvrdili su evropski i američki zvaničnici.

Smanjenje nivoa razmene obaveštajnih podataka moglo bi smanjiti sposobnost Evrope da se odupre ruskom napadu, rekao je visoki američki zvaničnik.

- Razmena obaveštajnih podataka između članica NATO-a i sa Ukrajinom bila je neophodna za suprotstavljanje ruskoj agresiji na Ukrajinu - rekao je Džon Brenan, bivši direktor CIA-e.

Moguće posledice za obaveštajne partnere

Politiko navodi da postoje informacije za koje se SAD oslanja na evropske partnere, a ako bi Tramp smanjio razmenu, evropske zemlje bi verovatno uzvratile istom merom, rekao je jedan penzionisani visoki američki zvaničnik.

- Gotovo jednako štetno kao i prekid saradnje sa našim saveznicima je činjenica da će oni verovatno zadržati obaveštajne podatke za sebe - rekao je bivši visoki američki zvaničnik.

Na tu opasnost su ukazali i američki saveznici na konferenciji NATO-a.

Kako je rekao jedan od evropskih zvaničnika, „razmena informacija često je dvosmerna ulica“.