11.07.2024.

15:40

Foto: Printscreen

Planeta

Hitno! Doktor Bajdenu saopštio najgore vesti! Bolest u kasnoj fazi, više mu nema pomoći!

Nakon što je Bela kuća 8. jula demantovala da se američki lider leči od ove bolesti, Klajnšnic je ukazao da su kod Bajdena primetna dva tipična simptoma Parkinsona – "smrznuto lice" i "usporeni motorički pokreti". Takođe, kaže, primetna je nesigurnost pri govoru, tiho izgovaranje reči i ograničena kognitivna funkcija, odnosno, pamćenje.

On objašnjava da se u ranoj fazi, Parkinsonova bolest i slične bolesti često mogu veoma dobro lečiti.

- Ovo nazivamo 'fazom medenog meseca'. Postoje lekovi za Parkinsonovu bolest, potpuno nove procedure kao što je terapija pumpom ili duboka moždana stimulacija. Tada pacijenti nisu nužno ograničeni u svakodnevnom životu - rekao je Klajnšnic.

Ipak, kako je ocenio, kod američkog predsednika nije u pitanju rana faza ove progresivne bolesti.

- Nažalost, takve bolesti, mi ih nazivamo neurodegenerativnim, one napreduju. Nervne ćelije u mozgu nastavljaju da propadaju. I što duže bolest traje, poremećaji postaju ozbiljniji i lek više ne može da deluje efikasno. A predsednik, mora se reći, definitivno nije u ranoj fazi takve neurodegenerativne bolesti. Pre će biti da je u nekoj kasnoj fazi. Mislim da mu dužnost predsednika SAD predstavlja poseban izazov", ocenio je profesor nemačkog univerziteta.