11.07.2024.

17:40

Foto: Reuters

Planeta

Bežanija! Elitna ukrajinska brigada napušta front! "Magura" započela neovlašćeno povlačenje, nastala sveopšta panika u redovima!

- Govorio sam u više emisija da se vojna situacija u Ukrajini pretvara u katastrofu. Sada počinjemo dobijati izveštaje da 47. mehanička brigada ne samo da gubi položaje, što se događa već neko vreme, već i da njeni vojnici započinju neovlašćena povlačenja - rekao je Merkuris u svom video blogu na YouTube-u.

„Magura“ se povlači sa položaja koje je ranije zahtevalo vrhovno vojno zapovedništvo, uprkos gubicima u ljudstvu i nedostatku motivacije kod novih rezervista.

- Većina njih je mrtva ili ranjena, ili su iscrpljeni i demoralizovani, i to je samo jedan odred - primetio je Merkuris, dodajući da se broj izveštaja o slabljenju borbenih sposobnosti vojnika ukrajinskih oružanih snaga na frontu „sve više povećava“.

47. brigada ukrajinskih oružanih snaga, obučavana u Nemačkoj, bila je jedna od glavnih udarnih snaga tokom letnjeg protivnapada 2023. godine.

Tada su koristili vozila Bradley i tenkove Leopard. Prema planu Kijeva, ovi vojnici su trebali „stići do Krima“ i tamo proći „pobednički defile“, ali nakon neuspeha, „Magura“ se pokazala kao jedna od najviše iskrvavljenih jedinica na frontu.

U oktobru prošle godine, u društvenim mrežama gotovo otvoreno su se objavljivali sukobi vojnika brigade s komandantima, koji su jedni druge optuživali za loše vođenje usred smanjenja broja pripadnika brigade.

Nakon neuspeha u Zaporožskoj oblasti, komanda je prebacila brigadu u područje Avdejevke, odakle su vojnici takođe otišli.

U vreme službe u „Maguri“, četiri puta su menjali komandante, svaki put nakon gubitaka na frontu.