11.07.2024.

18:10

Foto: Printscreen/Reuters

Planeta

Krv će se liti i na Balkanu?! NATO doneo odluku, trupe spremne za dubok proboj! Potpisali Albanci, Bugari...

U međuvremenu, grčki ministar odbrane Nikos Dendijas objavio je na svom iks nalogu da su i Grčka, Bugarska i Rumunija odlučile su da stvore koridor vojne mobilnosti.

Prvi koridor će se protezati od Italije preko Albanije i Severne Makedonije do Bugarske, sa ciljem da se ubrza kretanje vojne opreme tokom vežbi i potencijalnih sukoba.

Drugi koridor uključuje integraciju četiri luke i njihove odgovarajuće infrastrukture i mreže. Povezaće Solun i Aleksandropolis u Grčkoj sa Varnom u Bugarskoj i Konstancom u Rumuniji – četiri strateški važna grada za NATO zbog njihove blizine istočnim granicama Alijanse.

Pored toga, Rumunija uspostavlja najveću bazu NATO-a u Evropi, koja pokriva površinu od 30 kvadratnih kilometara sa preko 10.000 pripadnika vojnog i civilnog osoblja. Deo Ramštajnovog osoblja će uskoro biti prebačen u bazu na obali Crnog mora, pošto se koalicioni interesi sve više pomeraju ka istoku kao odgovor na "rusku pretnju".

Potpisanim Pismima o namerama države se obavezuju da preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi obezbedile obezbede maksimalnu fleksibilnost i vojnu mobilnost NATO trupa na svojim teritorijama u cilju podrške sprovođenju agende Alijanse za odvraćanje i odbranu u evroatlantskom području. Cilj je da se birokratske prepreke minimalizuju, a prelazak graničnih prelaza olakša, posebno tokom kriznih situacija i sukoba.

Najveći izazovi za NATO trupe trenutno su različiti nacionalni granični propisi, ograničen transportni kapacitet i neefikasan sistem za razmenu informacija. Štaviše, transportna infrastruktura je manjkava a nekad i nepostojeća.

Zato će ovaj sporazum kažu, služiti ne samo misijama NATO-a, već i onima unutar Evropske unije.

- Potpisivanje Pisma o namerama ide u prilog viziji Albanije za Koridor Osam kao i master projektu izgradnje NATO pomorske baze u Porto Romanu, koja će služiti kao glavna kapija ka Zapadnom Balkanu i dalje, ka Crnom moru - piše "Kosovo onlajn" pozivajući se na "Albanijan post".