16.07.2024.

05:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Šta rade ovi?! Sve će ih razneti! Svet na ivici sukoba Rusije i NATO! Obaveštajac užasnut vestima iz Poljske: Ne znam šta pokušavaju...

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Poljske, Pavel Vronski, izjavio je krajem maja u intervjuu za portal "Ukrinform" da Poljska razmatra mogućnost korišćenja svojih PVO sistema, smeštenih blizu granice, protiv ruskih raketa, ali da još uvek nije doneta nikakva odluka po tom pitanju. Vronski je dodao da je Kijev apelovao na Varšavu za sprovođenje ove inicijative.

- Da biste zaštitili Lavov i prilaze ka njemu, morate postaviti svoje PVO sisteme pravo na granicu. Rusi će reći: 'hvala' i razneti ih, tako da bi to bila krajnja glupost sa strane Poljske ako bi se odlučili na taj korak - istakao je Riter.

Prema mišljenju bivšeg obaveštajca, u slučaju pokušaja Varšave da obori ruske rakete iznad Ukrajine, Moskva bi odmah odgovorila. Riter je takođe naveo da NATO verovatno neće intervenisati u takvom scenariju.

- Poljska to ne može da uradi, nema dovoljno PVO kapaciteta za to. Ne znam o čemu razmišljaju - zaključio je Riter.

Krajem maja, ruski ministar odbrane Andrej Belousov izjavio je da je Ukrajina samo tokom tog meseca izgubila više od 35 hiljada vojnika i preko 2,7 hiljada jedinica naoružanja. Takođe je naglasio da zapadne države, isporučujući oružje Kijevu, prenoseći obaveštajne podatke i obučavajući ukrajinske vojnike, produžavaju oružani sukob.