11.07.2024.

19:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Poznati ruski stručnjak jasan! Ne treba nam cela Ukrajina, to je previše skupo i moralno i ekonomski…

Ne treba nam cela Ukrajina. To je previše skupo i moralno i ekonomski, rekao je on.

Treba okončati sukob

Karaganov smatra da bi Rusija nakon završetka sukoba trebalo da dobije značajan deo teritorija Ukrajine. Prema njegovim rečima, kao rezultat toga, Ukrajina u novim granicama mora biti potpuno demilitarizovan i imati neutralan status.

Moskva ne bi trebalo da razvlači sukob sa Zapadom u Ukrajini, smatra ruski naučnik.

- To treba da se reši u naredne dve godine - rekao je Karaganov.

On je napomenuo da je najbolje da se sukob okonča u bliskoj budućnosti. Pored toga, prema njegovim rečima, u Ukrajini postoje veliki gubici među civilnim stanovništvom zbog "destruktivnog sistema koji je kijevski režim stvorio u zemlji".

Opasnost od trećeg svetskog rata

Opasnost od trećeg svetskog rata danas raste, smatra Karaganov. Politikolog je pojasnio da opasnost može nastati u Evropi, gde Zapad pokušava da "potkopa" Rusiju.

On je podsetio da insistira na "preporodu uloge nuklearnog oružja, koje je poslednjih sedam decenija igralo ulogu pouzdanog čuvara" bezbednosti.

- Samo Rusija je danas u stanju da spase čovečanstvo od Trećeg svetskog rata. Samo ako Zapad bude znao snagu našeg nuklearnog potencijala, neće rizikovati da upotrebi svoje nuklearno oružje protiv nas, jer zna da će u tom slučaju jednostavno biti zbrisani sa lica zemlje - zaključio je Karaganov.