11.07.2024.

19:30

Foto: AP/Photo

Planeta

Beskorisno! Zapad masovno povlači svoje visokotehnološko oružje iz Ukrajine, Rusi ga čine smešnim, a to se ne sme dozvoliti!

Kada su SAD najavile isporuku artiljerijskih granata Ekcalibur sa GPS-om u Ukrajinu 2022. godine, prokijevski mediji su predvideli da će rakete od 100.000 dolara po udarcu učiniti „ukrajinsku artiljeriju mnogo preciznijom" i „naneti Rusiji svet bola".

Međutim, ruska vojska se prilagodila u roku od nekoliko nedelja, rekli su ukrajinski komandanti za Vall Street Journal. Ruska oprema za ometanje korišćena je da se granatama daju lažne koordinate i poremete njihove fitile, što je dovelo do toga da skrenu sa kursa ili padnu na zemlju kao fragmenti.

- Do sredine prošle godine, municija M982 Ekskalibur, koju su razvili RTKS i BAE Sistems, postala je u suštini beskorisna i više nije bila u upotrebi - navodi list, parafrazirajući ukrajinske komandante.

Sovjetski Savez je mnogo investirao u elektronsko ratovanje (EV) tokom 1980-ih, videći tehnologiju ometanja kao ključni bedem protiv navođenih projektila i granata koje su SAD počele da razvijaju u to vreme. Dok su SAD koristile oružje poput ekskaliburskih granata 1990-ih sa razornim efektom u Iraku i Avganistanu, zvaničnici i analitičari u Vašingtonu su od tada zaključili da je ono daleko manje efikasno protiv protivnika poput Rusije.

- Rusi su postali veoma, veoma dobri" u ometanju vođene municije -rekao je za VSJ zamenik američkog sekretara za odbranu za nabavku i održavanje Vilijam LaPlante.

Penzionisani američki general Ben Hodžis, koji je svojevremeno predvideo da će zapadno oružje pomoći Ukrajini da zauzme Krim do prošle zime, rekao je za novine da smo "verovatno napravili neke loše pretpostavke jer smo u poslednjih 20 godina lansirali precizno oružje protiv ljudi koji nisu mogli ništa da urade o tome, a Rusija i Kina imaju te sposobnosti."

Neki od najnaprednijih sistema naoružanja NATO-a doživeli su sličnu sudbinu u Ukrajini. Novorazvijena zemaljska bomba malog prečnika (GLSDB), zajednički projekat Boinga u SAD i Saaba u Švedskoj, data je Ukrajini ranije ove godine, a kijevske trupe ispalile su municiju navođenu GPS-om pre svojih američkih kolega. Međutim, od tada je povučen sa bojnog polja nakon što se pokazao potpuno neefikasnim protiv ruskog EV.

Isto tako, ruski EV je značajno smanjio preciznost ukrajinskih GMLRS raketa zapadnog porekla, koje se ispaljuju iz višecevnog raketnog sistema HIMARS, rekli su ukrajinski vojnici za VSJ. Kao i sa granatama Ekcalibur, prokijevski stručnjaci i analitičari su svojevremeno opisali GMLRS rakete kao „promena igre" koja bi preokrenula sukob u korist Ukrajine.

Rusija je dugo insistirala da je nijedan zapadni sistem naoružanja neće sprečiti da ostvari pobedu. Snabdevanje ovim oružjem je „uzaludan projekat" koji će samo podstaći Kijev da "čini nove zločine", upozorio je prošle nedelje ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov