11.07.2024.

21:20

Foto: Reuters

Planeta

Tramp će zbog "senilnog" Bajdena uzeti sve - Belu kuću, Kongres, Senat i Vrhovni sud! Demokrate u panici, čeka ih horor!

Obruč se steže. A vremena je sve manje.

Ove srede Nensi Pelosi, bivša predsednica Predstavničkog doma i jedna od najistaknutijih članica Demokratske stranke, čije mišljenje Džo Bajden veoma ceni, pridružila se sve većoj listi visokopozicioniranih političara koji pozivaju aktuelnog predsednika da "preispita svoju kampanju". Uradila je to diplomatski, veoma spretno, ali je ostavila vrlo malo prostora da izbegne poentu poruke koju je želela da pošalje sadašnjoj Beloj kući.

Gotovo istovremeno, na portalima dva najistaknutija američka časopisa, Njujork tajmsa i Vašington posta, pojavili su se autorski članci sa istom porukom aktuelnoj administraciji Bele kuće.

- Za dobrobit cele zemlje, apelujem na predsednika Bajdena da se što pre povuče iz trke - napisao je demokratski senator iz Vermonta Piter Velč , a isto je rekao i holivudski glumac Džordž Kluni za Njujork Tajms.

- Teško je reći, ali Džo Bajden kojeg sam video pre nekoliko dana tokom prikupljanja sredstava za njegovu kampanju bio je isti Bajden kojeg sam video na sceni CNN te kobne noći debate - piše Kluni.

Demokrate, koje dobro poznaju dinamiku aktuelne situacije, tvrde da je bilo potrebno stati na loptu i da bi samit NATO, koji se poslednjih dana održava u Vašingtonu, trebalo da prođe sa što manje tenzija. Dodaju i da su svesni da su oči celog sveta (a posebno neprijatelja Zapada, pre svaga Kine i Rusije) ovih dana uprte u SAD. Međutim, tvrde da bi tema Bajdenovog ostanka u kampanji mogla da se nađe na dnevnom redu partijskog vrha čim državnici članica NATO napuste američki vazdušni prostor.

Jer sledeće nedelje biće održana konvencija Republikanske stranke na kojoj će biti potvrđena kandidatura Donalda Trampa, što znači da demokratama ponestaje vremena za eventualno restrukturiranje.

Možda najveći pritisak na rukovodstvo Demokratske stranke dolazi od kandidata koji se u novembru bore za svoje mesto u Kongresu SAD. Upravo oni, naime, uz veliku podršku donatora dubljeg džepa tvrde da bi ceo fijasko sa upitnim kognitivnim sposobnostima predsedničkog kandidata mogao loše da utiče i na njihove trke, što bi Donaldu Trampu dalo ne samo Belu kuću. ali i ceo Kongres na dlanu; Predstavnički dom i Senat.

Sa većinom od 6:3 koju ima u Vrhovnom sudu, Tramp bi dobio odrešene ruke za drugi mandat tokom kojeg ne bi morao ni da vodi računa o svom „imidžu" i „šansi za reizbor".

Njujork Tajms tvrdi da sve jači pritisak da povuče ljuti Bajdena i da se on oseća izdanim, što ga dodatno motiviše da ostane u trci „iz principa". Njegov glavni argument, osim velike tvrdoglavosti po kojoj je decenijama poznat, jeste uverenje da „jedini razume potrebe prosečnog birača Demokratske stranke, zbog čega veruje da on jedini može da pobedi Donalda Trampa.

On je laserski fokusiran na pokušaj da pokaže svoju snagu kako bi ugušio rastuće spekulacije da je nesposoban. Ironično, što Bajden više tvrdi da je jak, to se čini slabijim. Istinski moćni, naime, ne moraju nikome da ističu svoju moć, jer je ona svima očigledna. Političari čija snaga ostaje na rečima, a ne na delima, razotkrivaju svoju slabost i time ugrožavaju ne samo ostanak na sceni već i budućnost svojih partnera.

Tako se Bajden našao u živom pesku u koji tone, a za sobom tvrdoglavo vuče celu Demokratsku stranku.