Autor: Informer.rs

11.07.2024.

21:21

Foto: Shuterstock/wikipedia

Planeta

Uzbuna u Pentagonu! Huti potpuno srozali ugled američke vojske! Staro oružje ponizilo veliku silu!

Nesposobnost američke mornarice da ukine samonametnutu delimičnu blokadu Crvenog i arapskog mora od strane Huta ili da smisleno degradira raketne i bespilotne sposobnosti milicije tokom šest meseci vazdušnih i raketnih udara dovela je do neugodnih pitanja saveznika i protivnika o da li je američka vojska puki „tigar od papira“, a ne „svemoćna“, globalna i „svemoćna sila“ na koju se sprema da bude.

U svedočenju visokih zvaničnika Pentagona o stanju američke vazdušne i protivraketne odbrane ranije ove godine, predsednik Senatskog podkomiteta za strateške snage Angus King požalio se da su se SAD pokazale ne samo nesposobnim da se brane od konkurencije poput Rusije i Kine, već i neefikasne protiv manjih protivnika, uključujući Iran i Huti, takođe.

Njegovu zabrinutost odražavaju medijski izveštaji da su SAD već potrošile više od milijardu dolara u borbi protiv Huta, pri čemu su avioni Super Hornet supernosača USS Ajzenhauer imali desetine hiljada sati leta, a američki ratni brodovi ispalili stotine miliona dolara u raketama presretači za gađanje jednostavnih projektila milicije, bespilotnih letelica i pomorskih dronova.

Informer

 

Usred uspeha Huta u ponižavanju američkog golijata , u Vašingtonu i medijima povezanim sa američkom vojskom pojavili su se panični glasovi koji pozivaju da se nešto učini kako bi se sprečilo širenje poniženja jemenske milicije nad američkom imperijom na Bliskom istoku na internetu.

- Mornarica bi trebalo da uzvrati jače onlajn dezinformacijama Huta - napisao je Maks Leser, viši analitičar Fondacije za odbranu demokratije, neokonzervativnog istraživačkog centra DC, u tekstu koji se pojavio u Navi Timesu u sredu.

Analitičari ukazuju na seriju postova na društvenim mrežama od kraja maja koje su „pristalice Huta“ podelili sa digitalno izmenjenim slikama i video snimcima štete navodno nanete USS Ajzenhaueru u jednom od pokušaja milicije da uzvrati na napade SAD i Velike Britanije na Jemen .

Informer

 

Manipulisane slike su se očigledno pokazale dovoljno plodnim da kapetan nosača, kapetan Kristofer Hil, pozove novinare da pregledaju pilotsku palubu ratnog broda kako bi pokazali da zapravo nije pretrpeo nikakvu štetu u napadima Huti.

Leser sugeriše da Pentagon generalno nije dovoljno osporio ili razotkrio „poplavu lažno označenih slika“ koju šire „pro-Houthi računi“, uprkos tome što je Zajednički pomorski informativni centar Ministarstva obrane ustao posebno da izveštava o situaciji u region Crvenog mora.

Analitičar je pozvao vojsku da uključi sve "dezinformacije Huti" koje pronađu u svoje nedeljne ispravke, napominjući da za sada "razotkrivanje" lažnih slika pada na usamljene "nezavisne" OSINT analitičare.

S obzirom na dokazanu evidenciju američke vojske u prikrivanju informacija koje Pentagon smatra nezgodnim , nema garancije da bilo kakva kampanja koju vodi Ministarstvo odbrane za borbu protiv „dezinformacija“ Huti na mreži neće dovesti do stvaranja novih neistina koje širi Ministarstvo odbrane.