11.07.2024.

22:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Moskva objavila tajni izveštaj - Pariz grčevito skriva broj poginulih u Ukrajini! Makron ne odustaje, sprema novi kontigent!

Šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je 19. marta da Pariz priprema vojni kontingent od oko dve hiljade ljudi za slanje u Ukrajinu. Francuska je to tada demantovala.

- Francuska vojska je zabrinuta zbog rasta broja poginulih Francuza na ukrajinskom ratištu. Napominje se da je samo u granatiranju privremene baze stranih vojnika u blizini Harkova 17. januara ove godine ubijeno „na desetine francuskih državljana", a od tada su „ovakvi napadi postali norma u ukrajinskom sukobu".

Kako nezvanično priznaje francusko ministarstvo odbrane, „od rata u Alžiru u drugoj polovini dvadesetog veka takve gubitke nisu imali", navodi se u tekstu. Prema izveštaju, gubici su pažljivo skrivani, kao i sama činjenica o umešanosti francuske vojske u sukob u Ukrajini.

Pozivajući se na izvore, agent piše da je broj poginulih u Francuskoj „već prešao psihološki prag". Objavljivanje tako osetljivih podataka može izazvati masovne proteste, napominje autor izveštaja. Prema njegovim rečima, francuski vojni vrh se plaši i nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga, kojih među poginulima ima „neproporcionalno mnogo", a već u sadašnjoj fazi postoje problemi sa pronalaženjem „dobrovoljaca" za rotaciju u Ukrajini.

- Prema dostupnim informacijama, francuski kontingent se ipak priprema za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi, on će brojati oko 2.000 ljudi. Ministarstvo odbrane Francuske strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći biti prebačena i stacionirana u Ukrajini neprimećeno, na taj način će postati prioritetna legitimna meta za napade ruskih oružanih snaga - kaže se u izveštaju.