11.07.2024.

23:10

Foto: Tanjug/AP

Planeta

FICO se brutalno obrušio na Zapad zbog Orbana: Da propagira ubijanje Slovena, dobio bi Nobelovu nagradu za mir!

- To je nedopustivo. Da jenjegiova misija bila da Sloveni treba da se ubijaju još intenzivnije, možda bi bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Ovako pokušavaju da, apsolutno neosnovano, od njega naprave odmetnika godine - rekao je Fico u svojoj video-poruci.

Pored toga, Fico je prokomentarisao potencijalno stupanje Ukrajine u NATO, istakavši da bi to garantovalo treći svetski rat.

On je dodao da poslanici njegove partije Smer-SD neće podržati članstvo Kijeva u NATO-u.

Slovački premijer je istakao da je ministrima koji su prisustvovali samitu NATO-a u Vašingtonu naložio da je u završnoj deklaraciji potrebno zadržati uslov da parlamenti svih zemalja koje ulaze u Alijansu treba da se saglase sa odlukom o potencijalnom pridruženju Ukrajine organizaciji.

Prethodno, italijanski list Republika je objavio da zemlje Evropske unije nameravaju da „kazne" Budimpeštu bojkotom neformalnih ministarskih sastanaka tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu.

Orban i njegova delegacija stigli su u Moskvu 5. jula i sastali se sa Putinom. Orban je posetu Moskvi nazvao narednom etapom mirovne misije, čija je prva etapa bila putovanje u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko „slično neočekivanih" sastanaka.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto savetovao je evropske političare da „vežu pojaseve" za naredne Orbanove korake u okviru „mirovne misije". Orban je nakon Moskve posetio Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Iz Kine je otišao u Vašington.