11.07.2024.

23:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Ovim su sebi potpisali "smrtnu presudu"! Četiri zemlje NATO zajedno prave nuklearni projektil za udar na Moskvu!

Zemlje su 11. jula potpisale odgovarajući sporazum na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Kako navodi agencija, odluka je doneta kako bi se „popunila praznina u evropskim arsenalima" koja je nastala u pozadini isporuke oružja i municije Ukrajini.

Dva dana ranije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, govoreći na vojno-industrijskom forumu u okviru samita alijanse, rekao je da postoje „ogromne praznine" u borbenoj gotovosti vojnog bloka i kao primer naveo neprikladnost standarda Holandske granate za upotrebu u nemačkim haubicama.

Nemačko izdanje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše da sporazum između četiri zemlje za sada podrazumeva samo organizaciju zajedničke proizvodnje projektila, a o detaljima će se učesnici memoranduma dogovoriti naknadno.

U članku se navodi da Nemačka, Francuska, Italija i Poljska planiraju da proizvode nenuklearno oružje sa dometom od preko hiljadu kilometara, što će im omogućiti da „obuzdaju Rusiju". Kako navodi FAZ, ova odluka je doneta u kontekstu ukrajinskog sukoba i navodnih strahova u Evropi da će Rusija pokrenuti agresiju na zemlje NATO-a.

Dan ranije, 10. jula, Sjedinjene Države i Nemačka su se dogovorile da razmeste američko dalekometno i hipersonično oružje na teritoriji Nemačke počev od 2026. godine. U saopštenju Bele kuće se precizira da će na ovaj način Vašington pokazati svoju privrženost NATO bloku i pomoći Evropi da obuzda neprijateljske snage.

Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je ovaj potez „veoma dobrom odlukom". Po njegovom mišljenju, on će pomoći da se obezbedi bezbednost Nemačke, „zaštita i odvraćanje".

Predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko rekla je da će, ako Nemačka odluči da preduzme takav korak, odgovor Rusije „biti oštar i adekvatan". Ona je podsetila da, prema dokumentima potpisanim posle Drugog svetskog rata, Nemačka „uopšte nema pravo da ima oružje ove vrste".