11.07.2024.

23:50

Foto: AP/Reuters/Printscreen Twitter/Fotomontaža

Planeta

Kličko ili Zalužni, Zapad se lomi, ko će biti nova marioneta umesto Zelenskog! Tu je i siva eminencija Andrej Ermak!

On je komentaripući poruku ruske spoljne obaveštajne službe da SAD navodno traže zamenu za ukrajinskog lidera naveo da je reč o deklasifikovanom šifrogramu, koji je objavljen 11. jula u časopisu „Razvedčik". 

- Iz njegovog teksta proizilazi da Vašington kao zamenu za Zelenskog razmatra šefa svoje kancelarije Andrija Ermaka, bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Valerija Zalužnog, bivšeg predsednika Vrhovne rade. Dmitrij Razumkov, bivši predsednik zemlje Petro Porošenko i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko - jasan je on.

Prema Svetovim rečima, Kličko je najverovatnije na ovoj listi kandidata.

- Pre 10 godina bio sam u Njujorku na Univerzitetu Kolumbija, gde su mi diplomci ovog univerziteta dali knjigu. Primetio sam da je Kličko dva puta tamo imao praksu. Dok smo mu se smejali, Amerikanci su ga aktivno pripremali. Sada je gradonačelnik Kijeva, gde se dešavaju ključni događaji. Zato verujem da je Kličko jedan od glavnih kandidata - objasnio je politikolog.

Svetov je imenovao bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog kao drugog koji će najverovatnije postati naslednik Zelenskog. Prema rečima eksperta, Zapad je dobro svestan snažne podrške koju penzionisani general uživa među ukrajinskim snagama bezbednosti i može da računa na to da će mu ta podrška pomoći u predsedništvu. Zapadni i ukrajinski mediji su ranije više puta nazivali Zalužnog najopasnijim konkurentom Zelenskom u borbi za predsednika da su izbori održani uprkos vanrednom stanju.

Osim toga, podsetio je politikolog, Zalužni se sada nalazi u Velikoj Britaniji, gde je poslat kao ambasador Ukrajine, što znači da zapadne obaveštajne službe tamo mogu nesmetano da rade sa njim.

Svetov smatra da je „siva eminencija" zemlje Andrej Ermak, koji je na čelu administracije Zelenskog, treći u šansi da zauzme mesto predsednika Ukrajine.