12.07.2024.

09:08

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) NATO lideri gledaju Bajdena u šoku, sunovrat na kladionicama nakon katastrofalnih gafova predsednika SAD!

Na snimcima sa samita mogu se videti svetski lideri kako u čudu gledaju u pravcu Bajdena dok greškom predstavlja Zelenskog kao "predsednika Putina".

Nemački kancelar Olaf Šolca jedini se nasmejao, ostali, poput premijerke Italije Đorđe Meloni bili su šokirani nakon ovih reči predsednika SAD.

- Bilo je užasno - rekao je jedan zvaničnik, opisujući stajanje na podijumu tokom Bajdenovih gafova, piše britanski Telegraf, navodećio da je među diplomatama i zvaničnicima u trenutku stvoren konsenzus "da je bilo potrebno manje od minuta da se promeni narativ čitavog samita".

Bajden je kasnije na pres konferenciji, posle samita NATO-a u Vašingtonu, napravio još jedan lapsus: "Slušajte, ne bih izabrao potpredsednika Trampa da bude potpredsednik da nije kvalifikovana da bude predsednik, tako da počnimo s tim".

Bajden je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Rojtersa da li ima poverenja u Kamalu Haris, aktuelnu potpredsednicu SAD.

Ubrzo je usledio i strašan Bajdenov pad na kladionicama:

Jedno je sigurno, najnoviji lapsusi 81-godišnjeg predsednika SAD dodatno će podstaći zabrinutost oko njegove mentalne sposobnosti i verovatno dodatno ugroziti njegovu predsedničku kampanju, navodi Rojters.

Više demokratskih senatora i zastupnika Predstavničkog doma zatražilo je nakon debate od Bajdena da se povuče iz izborne trke.

Agencija dodaje da se svaka izjava predsednika SAD, koji je u detinjstvu mucao, pomno prati posle njegovog lošeg nastupa u debati sa republikanskim protivkandidatom Donaldom Trampom (78).