12.07.2024.

10:14

Foto: EPA

Planeta

Bajdenov kraj! Svima je jasno - od ovog nema oporavka, demokrate u haosu, ko će spasiti brod koji tone?!

Reč je o članovima Predstavničkog doma - Džimu Hajmsu, Skotu Petersu i Eriku Sorensenu.
Hajms iz Konektikata, Peters iz Kalifornije i Sorensen iz Ilinoisa pozvali su Bajdena da se povuče iz predsedničke nakon što je on u četvrtak veče održao konferenciju za novinare u Vašingtonu, prenosi Si-En-En (CNN).

Američki predsednik je u četvrtak pogrešno nazvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "predsednikom Putinom" što je šokiralo svet, ali i Zelenskog koji je u trenutku ostao zapanjen. Nakon toga, pomešao je potpredsednicu Kamalu Haris i svog prethodnika Donalda Trampa na pomno praćenoj konferenciji za novinare na samitu NATO!

Hajms, najviši demokrata u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, smatra da bi Bajden trebalo da donese odluku da obustavi svoju kampanju jer će, kako je naveo, izbori u novembru definisati budućnost američke demokratije i da zbog toga Demokratska stranka mora da postavi svog najjačeg mogućeg kandidata da se "suoči sa pretnjom" koju predstavlja kandidat republikanaca Donald Tramp.

"Više ne verujem da je to Džo Bajden", naveo je Hajms u objavi na platformi X.

Peters je takođe rekao da Bajden treba da se povuče jer, kako je ocenio, neće moći da pobedi Trampa na izborima u novembru.

"Moramo pronaći kandidata koji može da pobedi Donalda Trampa", rekao je Peters, navodeći da kandidat koji bi zamenio Bajdena "mora biti izabran kroz pošten i transparentan proces".
Peters je pozvao kolege iz Demokratske stranke da mu se pridruže u "stavljanju zemlje na prvo mesto".

Sorensen je istakao da je "važnije nego ikad" imati predsedničkog kandidata koji će preneti "pozitivnu viziju za svaku osobu" u Americi.

"Godine 2020. Džo Bajden se kandidovao za predsednika sa ciljem da stavi državu iznad partije. Danas ga molim da to ponovo uradi", naveo je Sorensen u saopštenju.

Bajden sinoć na konferencije za medije u Vašingtonu, nakon samita NATO-a, izjavio da je najkvalifikovaniji da bude predsednik, da je jednom pobedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobediti.

Konferencija je bila pod budnim okom javnosti usled sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti i poziva u delu javnosti da odustane od kandidature za predsednika, a Bajden je rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče lekari.

Ranije je više kongresmena pozvalo Bajdena da se ne kandiduje ponovo, među njima Piter Velč, Bred Šnajder, Pet Rajan, Miki Šeril.

Poziv da se ne kandiduje za drugi mandat Bajdenu su uputili i kongresmeni Adam Smit, Lojd Dodžet, Raul Grihalva, Set Multon, Majk Kvigleja, Andži Krejg i Erl Blumenauer.