Autor: Informer.rs

12.07.2024.

18:22

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Zelenski besan na zapadne finansijere! Zabranili mu dalekosežno oružje, on bi da udara duboko u Rusiju!

Kijev već ima zeleno svetlo od nekoliko zapadnih država da svojim oružjem gađa „legitimne” mete unutar Rusije, kao i ustupak Vašingtona za napad izvan granice Rusije u blizini grada Harkova.

Međutim, Zelenski se zalagao za proširenje opsega udara – izgledi za koje je Moskva upozorila da bi predstavljali eskalaciju sukoba.

Govoreći na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Vašingtonu, Zelenski je rekao da je omogućavanje Kijevu da pokrene neograničene dalekometne udare unutar Rusije ključno za „imanje Ukrajine na mapi“ i da se ne dozvoli Moskvi da „napadne pola planete“.

- Ako želimo da pobedimo, ako želimo da pobedimo, ako želimo da sačuvamo svoju zemlju i da je odbranimo, moramo da uklonimo sva ograničenja - rekao je Zelenski.

Informer

 

On je naveo nedeljnu tragediju u dečjoj bolnici Okmatdet u Kijevu, za koju Ukrajina tvrdi da je pogođena ruskom raketom.

Moskva je insistirala da je objekat pogođen ukrajinskom protivvazdušnom raketom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da Kijev namerno koristi tragedije u svojim PR kampanjama uoči važnih međunarodnih događaja da bi zahtevao veću podršku Zapada.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov tvrdio je da zapadne pristalice Kijeva vide bolničku tragediju kao „savršen poklon“ za opravdanje eskalacije sukoba.

Američki predsednik Džo Bajden u četvrtak je ponovo potvrdio ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje isporučuje Amerika, tvrdeći da „ne bi imalo smisla“ dozvoliti Zelenskom da udari duboko u Rusiji.