Autor: Informer.rs

12.07.2024.

19:41

Foto: Shutterstock

Planeta

Počelo odmeravanje snaga! Kineski brodovi u američkim vodama? Flota Pekinga izazvala paniku u Vašingtonu!

Američka obalska straža saopštila je da je uočila četiri kineska ratna broda „kako prolaze u međunarodnim vodama...unutar američke ekskluzivne ekonomske zone“ severno od prolaza Amčitka na Aleutskim ostrvima i severno od prolaza Amukta između ostrva Amukta i Seguam.

Brodovi su navodno prošli kroz ovu oblast prošle subote i nedelje, ali obalska straža je radoznalo prijavila njihov prolazak tek u sredu.

Obalska straža nije ponudila nikakve informacije o tipovima kineskih brodova na koje je naišla, ali je rekla da je tri broda otkrio kater USCGC Kimball.

Avion obalske straže stacioniran na ostrvu Kodiak uočio je četvrti kineski brod.

Informer

 

- Kinesko pomorsko prisustvo delovalo je u skladu sa međunarodnim pravilima i normama - rekla je komandant 17. okruga obalske straže kontraadmiral Megan Din. „Upoznali smo prisustvo sa prisustvom kako bismo osigurali da nema poremećaja američkih interesa u pomorskom okruženju oko Aljaske.

Tranzit kineskih ratnih brodova usledio je samo nekoliko dana nakon što su Kina i Rusija započele zajedničke pomorske vežbe u drugom delu Pacifika.

Okupljajući se južno od Južne Koreje, ruski i kineski brodovi su otputovali na jug, započevši svoju četvrtu zajedničku rusko-kinesku pomorsku patrolu u azijsko-pacifičkom regionu.

Informer

 

- Ciljevi patrole uključuju napore na „jačanju pomorske saradnje između Rusije i Kine, održavanju mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, nadgledanju pomorskog područja i zaštiti ekonomskih objekata Ruske Federacije i Kine - navodi ruska mornarica.

Kinesko raspoređivanje u blizini Aleuta došlo je uoči samita NATO-a u Vašingtonu ove nedelje.

Narodna Republika je više puta pominjana u saopćenju bloka nakon samita, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Komentarišući kinesko-beloruske zajedničke vežbe koje se u četvrtak održavaju u Brestu, na jugozapadu Belorusije, Stoltenberg je kritikovao Kinu zbog „približavanja NATO-u, u Evropi, u Africi, na Arktiku i drugde“.

Dan ranije, Deklaracija Vašingtonskog samita pominje Kinu više od deset puta, kritikujući zemlju zbog njenog „partnerstva bez ograničenja“ sa Rusijom, nazivajući je „odlučnim pokretačem“ krize u Ukrajini, a Peking označavajući kao „izazov ” na „interese, bezbednost i vrednosti“ alijanse.